de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă medicinală faimoasă, rostopasca aduce sănătății oamenilor numeroși compuși importanți, care ajută organismul să se fortifice, să se trateze și să se vindece.
Calmează manifestările sindromului de colon iritabil
Remediu natural de calibru, rostopasca se adresează deopotrivă unor afecțiuni interne și externe. Astfel, potrivit literaturii de specialitate, preparatele pe bază de plantă aduc organismului alcaloizi şi flavonoizi, două substanţe recunoscute pentru proprietăţile antioxidante, care ajută la eliminarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, prevenind instalarea unui mare număr de boli cronice grave. De asemenea, rostopasca este un aliat major al sănătății digestive, specialiștii în fitoterapie recomandând această plantă pentru stimularea secreţiei de bilă, digerarea grăsimilor şi înlăturarea substanţelor toxice la acest nivel. De altfel, rostopasca este recomandată inclusiv în cazuri de sindrom al colonului iritabil, în special sub formă de supliment, întrucât ajută la calmarea simptomelor acestei afecţiuni.
Ţine organismul la adăpost de infecţii
Extractul de rostopască s-a dovedit benefic în blocarea proteinelor inflamatoare, planta având proprietatea de a reduce durerile și inflamaţiile asociate cu artrita reumatoidă. În același timp, un studiu derulat în cadrul China Medical University a pus în evidență faptul că planta ajută la înlăturarea Stafilococului auriu, grație proprietăților sale antimicrobiene. Rostopasca poate fi consumată ca atare sau sub formă de pulbere, obținută din râșnirea fină a plantei uscate, în doză de jumătate de linguriță pe zi, atât cu un pahar cu apă, cât şi presărată în preparate culinare (salate, iaurturi, smoothie-uri). Totodată, berberina, substanţă conţinută de rostopască, scade nivelul colesterolului LDL („rău”) și reduce inflamaţia vaselor de sânge. În același timp, acest vindecător al naturii are un renume consolidat pe linia capacității de a stimula sistemul imunitar și implicit de a ține organismul la adăpost de infecții. Planta se poate folosi sub formă de tinctură, obținută din 15 linguri cu pulbere de rostopască la 500 ml alcool de minimum 50 de grade. Preparatul se lasă la macerat două săptămâni, apoi se administrează câte 15-20 de picături, diluate într-un pahar cu apă, pe stomacul gol. Cura se poate ţine în etape de câte 10 zile, în funcţie de recomandarea specialistului.
„Alifie“ pentru dermatita atopică
Datorită conţinutului de latex îmbogăţit cu cisteina-protează, rostopasca este recunoscută în mod tradiţional pentru tratarea eficientă a negilor. Iar acesta este doar unul dintre efectele externe benefice ale acestei plante de excepție. Mai precis, aplicarea sevei de rostopască pe zonele afectate poate ajuta la tratarea dermatitei atopice, la reducerea roşeţii şi a mâncărimilor. Se macerează într-un vas cu apă caldă 100 de grame de frunze de plantă timp de câteva ore şi se aplică sub formă de compresă pe zona cu probleme. Se poate repeta procedeul până la patru săptămâni.