de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Nu peste mult timp vine din nou vremea muratului verzei. Pe lângă gustul delicios și versatilitatea utilizării gastronomice, acest aliment are și o excepțională valoare terapeutică, confirmată de numeroase studii.
Apără de colita ulcerativă
Muratul verzei este originar din China antică. Alimentul a supraviețuit testului timpului și a devenit o garnitură populară în multe culturi. Datorită procesului de fermentație, varza capătă anumite proprietăți pe care această legumă cruciferă nu le are în stare crudă. În primul rând, varza murată este deosebit de hrănitoare, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Fermentarea acestei legume creează condiții favorabile creșterii probioticelor, microorganisme care au avantaje dovedite pentru sănătate. Acestea fac alimentele mai digerabile, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele. De asemenea, aceste bacterii bune acționează ca primă linie de apărare împotriva toxinelor și bacteriilor dăunătoare, îmbunătățesc digestia și previn multe boli la acest nivel. Practic, cercetările oamenilor de știință au arătat că probioticele din varza murată combat balonarea, constipația, simptomele legate de boala Crohn și de colita ulcerativă.
Accelerează vindecarea răcelilor
Cu cele 28 de tulpini bacteriene distincte, varza murată și zeama de varză consolidează sistemul imunitar și, potrivit unor cercetări recente, care leagă echilibrul florei intestinale de funcționarea creierului, au efect benefic asupra sistemului nervos, prevenind depresia și asigurând o stare psihică optimă. Concret, s-a descoperit că o dietă care include acest aliment îmbunătățește memoria, reduce simptomele de anxietate, de autism și de tulburare obsesiv-compulsivă. Totodată, o porție de varză murată conține aproape un sfert din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. În aceste condiții, consumul acestui aliment este de natură să țină organismul la adăpost de infecții și de stresul oxidativ care generează multe afecțiuni. În plus, în caz de apariție a unei răceli, consumul de varză murată accelerează vindecarea.
Consumul regulat de varză murată ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la menţinerea unei greutăţi optime
Varza murată conține nutrienți care joacă un rol important în sănătatea oaselor
Reglează nivelul colesterolului
Prezența verzei murate în dietă este un mijloc excelent de menținere a unei greutăți optime, întrucât acest aliment aduce organismului o bogăție de nutrienți, fără multe calorii și cu prețioasele fibre, care prelungesc sațietatea. În același timp, prin amintitele probiotice, varza murată poate reduce cantitatea de grăsimi pe care corpul o absoarbe din alimente. Mai mult, fibrele din varza murată sunt creditate și cu proprietatea de a scădea nivelul colesterolului, leguma astfel conservată fiind recomandată pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, în cazul în care nu există interdicții de consum, dat fiind surplusul de sare implicat de conservare. În paralel, varza murată este una dintre rarele surse vegetale de menachinonă, cunoscută sub denumirea de vitamina K2, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă, prevenind acumularea depozitelor de calciu în artere. Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, consumul regulat de alimente bogate în vitamina K2 este asociat cu un risc mai mic cu 57% de deces din cauza bolilor de inimă.