de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Considerat de ceva vreme aliment-minune, avocado nu încetează să uimească experții cu tezaurul enorm de beneficii pe care le aduce organismului, acționând asupra majorității sistemelor metabolismului într-o manieră unică, demnă de renumele acestui fruct.
Menţine valori optime ale colesterolului
Diabetul zaharat de tip II afectează în prezent 10,5% din populația adultă a lumii, iar pronosticurile oamenilor de știință sunt sumbre. În ultimele decenii, prevalența bolii a crescut semnificativ - Federația Internațională de Diabet estimează că extinderea globală a afecțiunii va crește cu 46% până în 2045, astfel că va afecta aproximativ 783 de milioane de adulți din întreaga lume. Aceste statistici fac să crească exponențial și riscul comorbidităților asociate diabetului de tip II, inclusiv excesul de greutate și obezitatea, bolile cardiovasculare, tulburările de somn, dislipidemia, hipertensiunea și cancerul. Pornind de la realitatea că alimentația este cheia unei vieți sănătoase, un studiu recent, publicat în The Journal of Nutrition, a investigat asocierile dintre consumul de avocado și riscul de diabet de tip II, iar rezultatele s-au dovedit spectaculoase: biomarkerul derivat din avocado a arătat o asociere puternică și semnificativă cu riscul redus de diabet de tip II, inclusiv după luarea în considerare a factorilor socio-demografici, a comportamentelor de sănătate, inclusiv fumatul și consumul de alcool, și indicelui de masă corporală. De asemenea, potrivit rezultatelor altor cercetări, consumul de avocado menţine valori optime ale colesterolului - grăsimile nesaturate din acest fruct reduc colesterolul LDL („rău”) şi cresc colesterolul HDL („bun”).
Fortifică sistemul imunitar
Originar din Mexic, utilizat de mai bine de 10.000 de ani, încă de pe vremea aztecilor, avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, având numeroase beneficii pentru organism - de altfel, consumul regulat al fructului este recomandat de specialiştii în nutriție la toate vârstele. Tabloul de nutrienţi al acestui fruct face din avocado un aliment de excepție, care îmbunătăţeşte funcţionarea metabolică și energizează organismul. De asemenea, prin vitaminele şi mineralele ce favorizează sistemul de apărare al corpului şi împiedică retenţia de lichide, avocado este indicat pentru fortificarea sistemului imunitar. Pe de altă parte, un consum zilnic al acestui fruct asigură efecte antioxidante notabile, care țin organismul la adăpost de îmbătrânirea prematură și de stresul oxidativ, favorizând regenerarea celulară. În plus, avocado este benefic pentru oase, datorită conţinutului ridicat de vitamina D și, în același timp, grație faptului că poate crește absorbția calciului și reduce pierderea acestui mineral prin urină.
Facilitează funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare
Bogat în fibre, avocado ajută organismul să obţină mai repede senzaţia de saţietate, ducând la scăderea în greutate, ca și la evitarea constipaţiei şi la reglarea tranzitului intestinal. Totodată, fructul este renumit pentru conținutul de grăsimi sănătoase - 23% din greutatea sa, similar cu al uleiului de măsline, ceea ce distinge avocado în universul alimentelor. Mai departe, prin aportul semnificativ de vitamina E, avocado protejează membrana celulară şi poate preveni dezvoltarea bolilor degenerative. Un alt reper al reputației de care se bucură avocado este faptul că reprezintă un aliat prețios al sănătății cardiovasculare, studiile relevând faptul că un consum regulat al acestui fruct este de natură să prevină instalarea unor probleme grave de sănătate, cum ar fi ateroscleroza (lipsa flexibilităţii pereţilor arteriali) sau bolile coronariene (angina sau infarctul miocardic). Mai multe studii efectuate în diverse centre de sănătate din lume au evidențiat faptul că un consum constant de avocado reduce nivelul trigliceridelor. Același fruct de excepție, prin intermediul vitaminei K, susține eliminarea substanţelor toxice şi a metaboliţilor acumulaţi în organism, facilitând astfel funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.
Ține la distanță cataracta
Avocado este un aliment important în dieta celor care practică sportul, la orice vârstă. Acest fruct oferă substanţe nutritive foarte potrivite pentru cazurile de hiperactivitate musculară, prin intermediul mineralelor pe care le conține, precum și al lipidelor pe care le aduce organismului. În același timp, femeile însărcinate pot consuma avocado ca pe o sursă complementară de energie şi de acid folic, vitamină care ajută la prevenirea naşterilor premature, a malformaţiilor creierului şi măduvei spinării fătului. Alte serii de cercetări recente au evidențiat bogăţia în luteină carotenoidă din avocado, al cărei efect protector asupra vederii reduce riscul de a dezvolta cataractă și degenerescență maculară în cazul persoanelor în vârstă - mai mult, fructul favorizează inclusiv absorbția antioxidanților ce se găsesc în celelalte alimente consumate. Pe de altă parte, datorită acizilor graşi pe care îi aduce organismului, precum și altor nutrienți importanți, consumul de avocado este creditat cu proprietatea de a regla funcționarea sistemului nervos, fiind indicat în special în situaţii de stres fizic şi mental. În ultimii ani, fructul de avocado a devenit tot mai popular și în România, acesta regăsindu-se din plin în dietele raw vegană, vegană, dar și vegetariană.
Favorizează sănătatea și aspectul tânăr al pielii
Avocado este un mare prieten al pielii sănătoase și cu aspect tânăr. Din pulpa acestui fruct pot fi realizate măşti care ajută la prevenirea ridurilor, iar pe de altă parte, tratează dermatita sau chiar arsurile superficiale. De exemplu, pentru tenul gras se prepară o mască din două sau trei linguri cu pulpă de avocado pasată şi sucul de la o jumătate de lămâie. Se masează uşor pe faţă, se lasă să se usuce timp de 25 de minute şi se curăţă cu apă caldă. În plus, multe produse cosmetice destinate îngrjirii personale, în special a tenului, includ ingrediente din extract de avocado. În paralel, vitamina K din avocado este cea care menţine aspectul tânăr al pielii și sănătatea scalpului, prevenind despicarea firului de păr sau căderea acestuia. Nu în ultimul rând, biotina din acest fruct menține sănătatea unghiilor.
Tacos cu avocado
Ingrediente: 100 g spanac proaspăt, 3 ouă mari, ulei de măsline extravirgin, pentru uns tigaia, sare de mare, piper negru proaspăt măcinat, 4 foi de tortilla, încălzite, 1/2 avocado, feliat, microplante, felii de ardei și de lime (pentru servit).
Mod de preparare: se unge o tigaie antiaderentă cu puțin ulei de măsline și se încinge, pe foc mediu. Spanacul se călește două minute cu sare și piper, apoi se dă deoparte. Se șterge tigaia cu un prosop din hârtie, se unge din nou cu puțin ulei de măsline, se pune la încălzit și se toarnă rapid ouăle bătute în prealabil, amestecându-le până se întăresc. Se asamblează tacos cu ouăle, spanacul, feliile de avocado și celelalte ingrediente, precum și cu un sos, după preferințe.