de Elena Şerban
Portocaliul unei pulpe de dovleac înviorează începutul unei toamne ce se presupune a fi morocănoasă. Şi nu doar datorită petei de culoare pe care o aduce în casele noastre, ci şi pentru proprietăţile lui tămăduitoare.
Originar din America de Sud, dovleacul a fost adus în Europa spre sfârşitul secolului al XVI-lea. În unele ţări, floarea se consumă ca legumă, iar fructul se conservă, în condiţii adecvate de lumină, temperatură şi umiditate, până la şase luni. Este bogat în betacaroten, glucoză, vitamina A, săruri minerale etc. Seminţele de bostan crude au proprietăţi antihelmintice.
Recomandat în insuficienţă renală
Pentru efectul vermifug, copiii trebuie să consume dimineaţa, pe stomacul gol, 30-40 g de seminţe, iar adulţii, 80 g. Este recomandat ca, la două ore de la administrarea seminţelor, cei care vor să scape de viermii intestinali să ia o linguriţă cu ulei de ricin. Alte afecţiuni în care este indicat consumul de pulpă crudă de dovleac sunt: constipaţie, insuficienţă renală şi infecţii urinare, hemoroizi, enterite, dizenterie, insomnii, afecţiuni cardiace, diabet etc. Dacă vreţi să scăpaţi de constipaţie, unul dintre cele mai bune şi rapide leacuri populare este sucul de dovleac. Acesta se obţine cu un storcător de fructe, în care introduceţi doar pulpa, tăiată bucăţi. Cantitatea indicată este de un pahar dimineaţa, înainte de a consuma orice altceva.
Tot sucul de dovleac stă la baza unui amestec ce luptă contra cancerului. Preparatul se realizează amestecând 75 ml de suc de dovleac cu două linguri cu suc de frunze de ţelină, două linguri cu suc de cătină, o lingură cu suc de ceapă şi o lingură cu suc de usturoi. Acest amestec se bea cu lingura, jumătate dimineaţa, jumătate seara.