Main menu

header

963 7 1de Camelia Onciu

În ultimii ani, gheara diavolului a devenit un ingredient frecvent în produsele de fitoterapie. Această plantă cu nume și aspect neobișnuit calmează durerile articulare și ușurează digestia. La noi este populară sub formă de unguent pentru încheieturi.

Reglează tulburările digestive

Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o plantă târâtoare care crește în special în Africa de Sud. În fitoterapie, se folosește partea umflată a rădăcinii sale (așa-numitele rădăcini secundare) recoltată toamna. Planta cu efecte terapeutice trebuie să fie sălbatică sau provenită din agricultură ecologică. În mod tradițional, gheara diavolului calmează durerile articulare legate de osteoartrită. Rădăcinile sunt folosite și pentru stimularea apetitului și ameliorarea tulburărilor digestive (balonare și flatulență). În Africa mai sunt utilizate în tulburări hepatice și tendinită.

Are efecte antiinflamatorii

Rădăcinile plantei conțin harpagozide (substanțe din familia iridoidelor), harpagochinonă și acid cinamic. Aceste substanțe sunt responsabile de efectele sale antiinflamatorii. Pentru efectele în osteoartrită s-au făcut cel puțin nouă studii clinice care au implicat mai mult de 2.000 de pacienți. Cercetările arată că gheara diavolului ameliorează eficient durerile articulare ușoare până la moderate și reduce rigiditatea articulațiilor afectate de osteoartrită, încetinind procesele degenerative osteoarticulare. În majoritatea studiilor, pacienții care au luat gheara diavolului au folosit mai puține medicamente antiinflamatoare prescrise de obicei pentru a ameliora acest tip de problemă. Efecte similare au fost observate în cinci studii privind durerile de spate, care au implicat 500 de pacienți.

Recomandată în tendinite

963 7 2Agenția Europeană a Medicamentului recunoaște utilizarea tradițională a ghearei diavolului „pentru ameliorarea durerilor articulare minore, precum și a balonării, flatulenței și pierderii temporare a apetitului”. Agenția recomandă o durată maximă de tratament de patru săptămâni (pentru dureri articulare) și două săptămâni (pentru tulburări digestive). Organizația Mondială a Sănătății recunoaște ca „dovedită clinic” folosirea plantei „în tratamentul durerii legate de reumatism”, iar ca „tradițională”, utilizarea acesteia în „pierderea poftei de mâncare, tulburări digestive și tendinite”.

Utilă pentru alcalinizarea urinei

Din gheara diavolului se obțin suplimente sub formă de plantă uscată, capsule, extracte uscate sau lichide, geluri, creme, unguente. Pentru rezultate bune, alegeți produse care conțin 1,5%-2% harpagozidă. Masați pielea cu unguent până la absorbție. Veți constata ameliorarea durerii în câteva minute, indiferent dacă e o durere cronică sau una recentă (entorse, luxații, fracturi). Tinctura de gheara diavolului: se diluează 20-25 de picături într-un pahar cu 200 ml apă, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. Remediul e bun și pentru alcalinizarea urinei. Sub formă de ceai, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă 4,5 g plantă la 500 ml apă clocotită, băut în trei prize unice. Timp de infuzie: opt ore.

Contraindicaţii

Pentru că stimulează secreția de suc gastric, gheara diavolului nu este recomandată persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian sau ulcer gastric sau duodenal. Persoanele cu calculi biliari trebuie să ceară avizul medicului, deoarece creșterea secreției biliare poate declanșa un atac de colică biliară. Gheara diavolului poate interacționa cu plantele și medicamentele care inhibă coagularea sângelui. Nu se recomandă în timpul sarcinii și alăptării și nici copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani.