Main menu

header

963 7 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În căutarea unor formule cosmetice naturale, uleiul de semințe de cactus-pară a fost subiectul unui interes din ce în ce mai mare în ultimii ani pentru industria înfrumusețării. Bogat în vitamina E și acizi grași polinesaturați, acest tip de ulei vegetal are renumele de ingredient natural antiîmbătrânire.

Folosit prin tradiție pentru piele, păr și unghii

Cultivat pe scară largă în Africa de Nord și în anumite țări din America de Sud, cactusul-pară a devenit, în doar câțiva ani, un ingredient-vedetă în formulările cosmetice naturale. „Cu excepția țepilor, din care nu se poate obține nimic momentan, întreaga plantă poate fi folosită și valorificată: fructe, semințe, flori etc. Mai mult de jumătate dintre producătorii noștri exportă, iar 70% din această producție este trimisă în Europa, în principal Franța, către industria cosmetică. Succesul din ce în ce mai mare al uleiului de semințe cactus-pară se află în numeroasele sale proprietăți antiîmbătrânire, pe care le-am demonstrat într-un studiu clinic. De altfel, produsul a fost folosit mult timp de femeile din Africa de Nord pe piele, păr și unghii”, explică Lémia Chekir Thabet, coordonator al proiectului Pampat, implementat de Organizația Națiunilor pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).

Excelent hidratant

Pentru specialiștii brandului Aroma-Zone, uleiul de semințe de cactus-pară este „unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale pentru combaterea îmbătrânirii pielii”. Disponibil de ani buni în buticurile mărcii, acest ulei a contribuit în mod semnificativ la popularitatea companiei. „Uleiul din semințe de cactus-pară a fost apreciat ca un excelent hidratant, datorită conținutului său de nutrienți benefici pentru piele. Este bogat în acid linoleic (Omega 6), vitamina E și, în special, fitosteroli și polifenoli”, punctează și Elisa Louveau, manager de proiect R&D la Typology. De altfel, și fructele, florile, frunzele tinere și coaja fructelor de cactus-pară sunt folosite de industria frumuseții, în special de brandurile tinere, care pun accentul pe produse organice și naturale - de exemplu, lăstarii tineri sunt prezenți în creme hidratante de 24 de ore, iar florile în diferite loțiuni, cu proprietăți distincte.

PONT. Este nevoie de 30 de kilograme de semințe de cactus-pară - sau aproape o tonă de fructe - pentru a se extrage un litru de ulei.