de Camelia Onciu
Postul este perioada în care, abținându-ne de la carne, oferim corpului nostru șansa de curățire, de eliminare a toxinelor acumulate din alimentație, medicamente, poluare. Glucuronidarea este una dintre cele mai importante reacții de detoxifiere. Este un proces care are loc permanent în organism. Uneori este eficient, alteori, glucuronidarea nu face față substanțelor nocive și rezultatul este apariția bolilor grave. Anumite legume și fructe îi pot ajuta oamenii bolnavi, dar și pe cei sănătoși, în procesul de detoxifiere de care avem cu toții nevoie.
Cauza cancerului
Glucuronidarea este o reacție importantă de detoxifiere care inactivează medicamentele, toxinele, estrogenii, hormonii, substanțele nocive din alimentele arse și tutun. Procesul complex constă în adăugarea de acid glucuronic la o moleculă toxică pentru a o face mai puțin toxică sau reactivă, mai solubilă în apă, mai ușor de transportat în tot corpul și mai sigur de eliminat prin urină. Dacă toxinele nu sunt inactivate și îndepărtate corespunzător, vor provoca leziuni ale celulelor și țesuturilor și pot iniția cancerul.
Enzimele controlează reacțiile de neutralizare
Enzimele responsabile cu glucuronidarea se găsesc în tot organismul: în intestin, rinichi, creier, pancreas și placentă, dar cele mai multe sunt în ficat, organul-cheie în procesarea medicamentelor și compușilor interni, cum ar fi hormonii și acizii biliari. Unele enzime se găsesc în prostată, unde controlează nivelul local de testosteron. Altele se află în sâni unde inactivează estrogenul. În creier, protejează în mod activ împotriva pătrunderii substanțelor chimice dăunătoare. La om, 40%-70% din toate medicamentele sunt eliminate de aceste enzime.
Broccoli, cel mai puternic detoxifiant cunoscut
Glucuronidarea poate fi stimulată de anumite alimente. Cele mai eficiente sunt legumele crucifere. Sulforafanul, găsit în crucifere (cele mai mari niveluri sunt conținute de germenii de broccoli), crește glucuronidarea. Cercetările sugerează că broccoli este cel mai puternic inductor al enzimelor de detoxifiere identificat până în prezent. Un studiu pe 12 fumători a identificat cresonul ca factor care crește activitatea enzimelor care produc glucuronidarea. Într-un alt studiu cu nefumători sănătoși (293 de subiecți), citricele au crescut activitatea enzimelor cu aproximativ 30%. Alte plante și suplimente care cresc glucuronidaza sunt: soia, ceai verde, păpădie, cafea, rozmarin, nuci, fructe de pădure, struguri, rodii, ceapă, scorțișoară, turmeric, morcovi. Printre factorii care slăbesc glucuronidarea se numără: piperul negru, analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), antivirale, anticonvulsivante, anxiolitice, ghimbirul, ginsengul, vitamina A.
De ce grăsimile blochează detoxifierea?
Nu toate enzimele trebuie să crească. Beta-glucuronidaza este o enzimă produsă de bacteriile intestinale (cum ar fi E.coli) și celulele intestinale, care inversează reacția de glucuronidare și reactivează toxinele inactivate. Cercetările au descoperit o legătură între creșterea activității beta-glucuronidazei și un risc crescut de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, de sân și de prostată. Enzima trebuie să aibă niveluri cât mai mici pentru o sănătate optimă. Ea crește în cazul unei diete bogată în grăsimi, conform unui studiu recent efectuat pe 279 de persoane. Supraponderalitatea (IMC ≥ 25) e legată de o activitate mai mare a beta-glucuronidazei. Studiile sugerează că bărbații pot avea mai mult din această enzimă decât femeile.
Cazuri în care crește beta-glucuronidaza
S-a mai descoperit că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, activitatea beta-glucuronidazei crește. Un studiu efectuat pe 100 de persoane sugerează că fumatul poate crește această enzimă. Cercetătorii au descoperit o activitate crescută a acestei enzime în multe boli, cum ar fi: inflamație hepatică, ciroză hepatică, icter, tuberculoză și cancer. Activitatea beta-glucuronidazei a fost de 1,7 ori mai mare la pacienții cu cancer de colon comparativ cu persoanele sănătoase. De fapt, această enzimă poate fi un indicator sensibil care indică deteriorarea celulelor și țesuturilor.
Legume, fructe şi prebiotice
Vestea bună e că beta-glucuronidaza poate fi ținută sub control cu o dietă bogată în plante, cu un aport mai mare de proteine vegetale, fructe și fibre alimentare. Sunt benefice dovleceii, castraveții, mazărea și fasolea. De ajutor pot fi și fructe precum mere, pere, prune, pepene, cireșe, piersici, zmeură și căpșune. În cadrul unui studiu, s-a constatat că vitamina C a scăzut activitatea beta-glucuronidazei cu 25%, rezultate similare fiind obținute și la cei cu aport alimentar mai mare de calciu, fier și magneziu. Probioticele și bacteriile lactice scad și ele activitatea beta-glucuronidazei la persoanele în vârstă. Prebioticele sunt fibre care stimulează creșterea bacteriilor benefice în corpul nostru. Un studiu cu 53 de voluntari sănătoși a arătat că un consum de prebiotice (lactuloză sau inulină îmbogățită cu oligofructoză) a scăzut activitatea beta-glucuronidazei. Mai sunt recomandate coacăzele negre, chimen (în caz de cancer de colon), grepfrut, menținerea scăzută a pH-ului colonului și restricția calorică (postirea).