de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Folosită în medicina tradițională asiatică de mii de ani, rădăcina de rehmannia este renumită pentru efectele benefice pe care le are asupra funcționării organismului, deopotrivă ca tonic și ca plantă-tratament pentru diverse simptome și afecțiuni.
Reduce supresia suprarenală
Rădăcina de rehmannia este una dintre primele 50 de plante medicinale de bază în medicina orientală. Încărcată de vitamine (A, B, C), și de aminoacizi, toate cu proprietăți antiinflamatoare și antifungice puternice, această plantă susține funcția hepatică și digestia. De asemenea, conține compuși astringenți care pot sprijini organismul împotriva formării ulcerelor și poate reduce inflamația la nivelul tractului digestiv. Pe de altă parte, această rădăcină a fost mult timp asociată cu o mai bună funcționare a glandei suprarenale și a rinichilor, cercetările moderne confirmând faptul că rădăcina de rehmannia are efect diuretic și reduce supresia suprarenală a hormonilor steroizi. Folosită pe scară largă ca tonic, rădăcina de rehmannia energizează organismul, previne inflamația și reglează ciclul menstrual. Totodată, planta ajută la susținerea corpului în lupta cu diferite afecțiuni autoimune, cum ar fi fibromialgia, artrita reumatoidă și scleroza multiplă. De asemenea, această rădăcină este renumită pentru capacitatea de a fortifica vasele capilare, de a îmbunătăți circulația sangvină și astfel de a echilibra tensiunea arterială. Mai mult, prin bogăția de nutrienți pe care îi conține, rădăcina de rehmannia combate anemia și îi atenuează simptomele.
Ameliorează metabolismul osos
Disponibilă sub formă de suplimente și extract, rădăcina de rehmannia este utilizată pentru a trata diferite afecțiuni diabetice și pentru a ameliora metabolismul osos în osteoporoză. În plus, această plantă are proprietăți antidepresive și neuroprotectoare. În ultimii ani, studiile farmacologice asupra plantei și a componentelor sale active s-au concentrat în principal pe acțiunile sale benefice asupra sistemului cardiovascular și pe efectul de susținere a sistemului imunitar.