Main menu

header

965 9 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă originară din estul Americii de Nord, Goldenseal a intrat mai recent în atenția oamenilor de știință, care studiază acest tămăduitor de tradiție în special din perspectiva proprietăților sale antiinflamatoare și antibacteriene.

Combate inflamațiile gingivale

Goldenseal este un remediu pe bază de plante folosit, sub formă de suplimente, ceai sau extract, pentru a trata unele afecțiuni de sănătate. Rădăcina și frunzele plantei au fost utilizate în medicina tradițională împotriva unor boli care implică infecții sau inflamații. Goldenseal este bogată în mod natural într-o clasă de compuși alcaloizi, berberina, hidrastina și canadina fiind găsite în cele mai mari concentrații și fiind considerate responsabile pentru acțiunea benefică a plantei. De exemplu, Goldenseal este un excelent adjuvant în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respira- tor superior (deseori în combinație cu echinacea), ale sinusurilor și infecțiilor urinare (berberina poate împiedica bacteriile să se lipească de pereții vezicii urinare), precum și împotriva inflamațiilor gingivale. Un studiu clinic sugerează că utilizarea plantei în pastă de dinți sau apă de gură poate fi un tratament viabil pentru gingiile inflamate.

Favorizează eliminarea toxinelor

Astăzi, Goldenseal se numără printre cele mai populare remedii pe bază de plante din întreaga lume. Singură sau în combinație cu alte remedii, planta ameliorează alergiile, reface pofta de mâncare și contribuie la atenuarea simptomelor menstruațiilor abundente și dureroase. De asemenea, formulele naturiste pe bază de Goldenseal sunt utilizate pentru diverse probleme digestive - în primul rând constipația, grație efectului ușor laxativ al plantei, precum și în prevenirea ulcerelor gastrice și pentru combaterea gastroenteritei. În același timp, există dovezi științifice în sprijinul ipotezei că Goldenseal este utilă pentru detoxificarea organismului, favorizând eliminarea deșeurilor și toxinelor. Totodată, berberina din Goldenseal poate ajuta la tratarea infecțiilor cu herpes și chlamydia. Un studiu clinic a constatat că un amestec de Goldenseal, smirnă și cimbru a ajutat la tratarea herpesului oral.

Berberina din Goldenseal împiedică ciupercile din corpul uman să se înmulțească în exces, fiind de folos împotriva erupțiilor cutanate