Main menu

header

965 7 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai redutabile plante medicinale din Ayurveda este considerat din timpuri străvechi mărul-țepos, ale cărui semințe, flori, frunze și rădăcini au ajuns să fie folosite în scopuri medicinale în întreaga lume.

Întărește sistemul imunitar

În mărul-țepos, oamenii de știință au identificat un tablou impresionant, de peste 70 de alcaloizi, cei mai abundenți fiind hiosciamina, apreciată pentru efectele sale sedative, urmată de hioscină, scopolamină și atropină. În medicina modernă, planta este utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson, ca antispastic și ca sedativ pentru pacienții schizofrenici. Potrivit literaturii de specialitate, mărul-țepos poate fi folosit pentru a reduce anumite tipuri de febră. De asemenea, concentrația mare de antioxidanți din această plantă contribuie la întărirea sistemului imunitar, stimulând producția de celule albe din sânge și neutralizând diferiți radicali liberi din sistemele corpului. În general dozele recomandate sunt de maximum 125 mg pulbere de semințe, până la 200 mg pulbere de frunze, aceeași cantitate de pulbere de rădăcină, cel mult 125 mg flori de măr-țepos.

Vă scapă de răul de mișcare

Cu efect de calmare a corpului și minții, mărul-țepos relaxează musculatura și sistemul cardiovascular. De altfel, planta este folosită în acest scop, în cantități mici și la recomandarea specialistului, pentru a reface rapid organismul după o naștere grea. Totodată, mărul-țepos ajută persoanele care suferă de aritmii sau palpitații ale inimii, reducând tensiunea arterială, riscul de ateroscleroză, de atac de cord și de accident vascular cerebral. Mai mult, calitățile sedative ale mărului-țepos sunt adesea recomandate ca ajutor pentru un somn odihnitor. Calmând sistemul nervos, inducând o eliberare hormonală sănătoasă și reducând inflamația și durerea, planta este de folos celor care suferă de insomnie. Din același tablou de efecte pozitive face parte și efectul mărului-țepos asupra stresului - planta are proprietatea de a îmbunătăți starea de spirit și de a reduce anxietatea și tensiunea nervoasă. De asemenea, mărul-țepos este renumit pentru atenuarea răului de mișcare.

În medicina tradițională indiană, inhalarea vaporilor rezultați din infuzarea frunzelor de măr-țepos este folosită în timpul atacurilor de astm

Util împotriva durerilor de urechi

Mărul-țepos este considerat un aliat al libidoului și fertilității masculine. În acest scop sunt folosite tradițional semințele muiate în apă sau în lapte, care cresc circulația sangvină către organele genitale. Date fiind efectele sale antiinflamatoare, planta este un aliat împotriva cefaleei - simpla mestecare a trei semințe de fruct pe zi poate vindeca chiar și migrenele persistente. În același timp, extern, planta se folosește, sub formă de cataplasmă sau spălături în tratamentul fistulelor, leucodermei (vitiligo), abceselor și nevralgiilor severe, precum și pentru prevenirea calviției masculine. Sucul de fructe de măr-țepos este aplicat pe scalp, pentru a trata mătreața. Iar în caz de răni infectate, se clătește zona cu o cârpă călduță și se face un pansament cu frunze de măr-țepos, care vor accelera vindecarea naturală. În plus, sucul de frunze de plantă este benefic în tratarea durerilor de urechi și a infecțiilor oculare.