Main menu

header

966 8 1de Georgiana Mihalcea

Acest ulei vegetal, derivat din semințele de in, este folosit pentru beneficiile sale nutritive. Poate fi obținut prin presare la rece, fără niciun solvent. Semințele de in, dar și uleiul sunt folosite de sute de ani, în special în cultura mediteraneană. Este o sursă excelentă de acid linoleic, de acizi grași Omega 3, dar și de fibre dietetice. Toate aceste proprietăți îl fac de neînlocuit la noi acasă!

Are un conținut ideal de Omega 3

Este un ulei extras din semintele de in, care sunt derivate din planta perenă Linum usitatissimum și poate fi presat - la cald sau la rece, în funcție de utilizarea pentru care va fi destinat. Pentru uz alimentar, uleiul de in trebuie presat la rece și e bine să alegeți varianta bio. Acesta este apreciat pentru gustul său delicat de nucă, ușor amărui. Se completează perfect cu salatele, legumele crude, precum și carpaccio (un aperitiv italian), ceviches-uri (un preparat din pește specific spaniol) și alte tartare. Pe de altă parte, compoziția sa nutritivă, bogată în acizi grași nesaturați, îl face foarte sensibil la gătit, chiar și la temperaturi scăzute: este deci rezervat exclusiv consumului la rece. „Uleiul din semințe de in este campionul uleiurilor pentru conținutul său de Omega 3, pe care îl conține până la 50%-60%”, afirmă Raphaël Gruman, dietetician și nutriționist la o clinică din Paris. Acești acizi graşi Omega 3 sunt prezenți sub formă de acid alfa-linolenic, un aminoacid esențial pentru că omul nu poate să-l sintetizeze singur. Celelalte alimente care sunt, de asemenea, înzestrate cu ei sunt fructele oleaginoase (migdale, alune, nuci etc.), peștele gras mic (hering, sardine, hamsii) și uleiul de ficat de cod. O lingură simplă cu ulei de in acoperă aportul nostru nutrițional recomandat de Omega 3 pentru o zi. Pe lângă acest acid alfa-linolenic, uleiul de in este și o sursă importantă de Omega 6, un alt acid gras esențial de care avem nevoie, dar într-o cantitate mai mică. Din 2010, ANSES (Agenția Națională de Siguranță a Sănătății din Franța) a recomandat un raport de 1/5, adică 1 moleculă de Omega 3 pentru 5 molecule de Omega 6 consumate. „Problema este că acizii graşi Omega 6 sunt foarte frecvenţi în dietă, putând fi consumaţi cu ușurință în exces. Uleiul de in, cu conținutul său excepțional de Omega 3, face, așadar posibilă restabilirea raportului”, precizează nutriționistul dietetician. În cele din urmă, dacă ne referim la vitamine, acest ulei este o sursă excelentă de vitamina E cu proprietăți antioxidante și K1 - esențial pentru coagularea sângelui.

Susține sistemul nervos

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de semințe de in provin în principal din conținutul excepțional de acizi grași Omega 3, despre care am vorbit mai sus. Aceştia sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea retinei, a creierului și a sistemului nervos, deci sunt deosebit de importanţi la femeile însărcinate și care alăptează, precum și la copii. Numeroase studii au arătat că acizii Omega 3 conținut în uleiul de in are proprietăți cardio-protectoare. Aceştia ar fi deosebit de eficienţi pentru reglarea hipertensiunii arteriale la subiecții hipertensivi; scăderea nivelul trigliceridelor din sânge care contribuie la formarea plăcilor aterosclerotice ce înfundă arterele; reducerea mortalității la pacienții cu patologii cardiovasculare. Datele recente arată, de asemenea, că acizii Omega 3 are un efect pozitiv asupra sănătății mintale și că sunt implicați în prevenirea degenerescenței maculare (o boală oftalmologică gravă) asociată cu vârsta a treia și a bolilor neurodegenerative în general. O analiză a mai multor studii a arătat că semințele de in conțin compuși care sunt de ajutor în reducerea proteinei C reactive, un marker al inflamației. În cele din urmă, uleiul de semințe de in are proprietăți laxative, care, conform unui studiu realizat de cercetătorii britanici, l-ar face eficient în reducerea simptomelor sindromului intestinului iritabil. Pentru persoanele care nu agreează gustul său amar, uleiul de in este disponibil și în suplimente alimentare, adesea sub formă de capsule moi.

Un al beneficiu al uleiului de in este că ajută la combaterea celulitei în mod natural. Pe măsură ce îmbătrânim, producţia de colagen scade în corpul nostru. Această problemă poate fi remediată prin introducerea în dietă a uleiului din seminţe de in

Redă strălucire părului şi pielii

După cum demonstrează numele său din latinescul „linire” - „a înmuia”, uleiul de in este prețios pentru piele sau pentru păr, atât intern (administrat oral), cât și extern, în îngrijirea cosmetică. De asemenea, este folosit în compoziția multor produse de înfrumusețare. Conținutul său de acizi graşi esen- țiali îi conferă și alte proprietăți: catifelare, calmante, emoliente, regenerante, reparatoare și antiinflamatoare. Vitamina E prezentă în compoziția sa îl face un ulei cu proprietăți antioxidante, antiîmbătrânire și antirid. Pentru a beneficia de aceste avantaje naturale asupra pielii, uleiul de in va fi ales și de această dată presat la rece. Proprietățile emoliente și antiinflamatorii ale uleiului de in îl fac un tratament ideal pentru multe afecțiuni ale pielii: eczeme, psoriazis, inflamații și înroșiri, arsuri etc. Acest ulei trebuie integrat până la 10% în îngrijirea cosmetică, fie într-o cremă hidratantă clasică, fie într-o bază de ulei sau unt neutru (shea, macadamia) și trebuie păstrat la frigider pentru a evita râncezirea lui. În îngrijirea părului, uleiul de in ajută la menținerea mătăsoasă a acestuia, dându-i un aspect strălucitor și sănătos. Este recomandat mai ales pentru îngrijirea părului fin, pentru părul creț pe care îl va hrăni și „disciplina” și pentru cel uscat și deteriorat pe care îl va repara.

Trebuie păstrat la frigider şi niciodată încălzit

Deoarece este un ulei deosebit de fragil, trebuie păstrat la frigider și niciodată încălzit, pentru a nu-i altera proprietățile: „Uleiul de in ar trebui consumat crud, fie amestecat cu legumele proaspete sau aperitivele reci, fie pe alimentele fierte”, ne atrage atenția dieteticianul Raphaël Gruman. Deși foarte bogat în acizi grași polinesaturați, îi lipsesc, pe de altă parte, acizii grași mononesaturați care trebuie consumați în plus. „Puteţi deci alterna uleiul de in cu un alt ulei bogat în acizi grași mononesaturați, precum ulei de măsline, ulei de rapiță sau de floarea-soarelui”, mai recomandă nutriționistul. O atenție deosebită trebuie să o aibă persoanele care urmează tratament anticoagulant: uleiul din semințe de in trebuie evitat de acestea, din cauza conținutului său de vitamina K1, care ar putea interfera cu tratamentul medicamentos.