Main menu

header

966 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă perenă originară din Asia, coriandrul vietnamez se deosebește de varianta obișnuită în primul rând prin aroma distinctă, precum și prin proprietăți terapeutice unice.

Eliberează căile respiratorii afectate de răceală

În Ayurveda, coriandrul vietnamez este situat la loc de cinste printre vindecătorii naturali. Gustul ușor amar al plantei stimulează papilele gustative și favorizează o bună digestie, eliminând, în pa- ralel, unele dintre cele mai frecvente efecte ale digestiei lente, printre care balonarea sau senzația de preaplin. Urmare directă a acestei acțiuni, este îmbunătățită eliminarea deșeurilor și toxinelor din organism. De asemenea, planta are asupra organismului un ușor efect de încălzire, ceea ce o recomandă pentru echilibrarea temperaturii corpului afectat de răceală sau gripă. În același timp, compușii din coriandrul vietnamez acționează asupra durerii și disconfortului provocat de aceste afecțiuni respiratorii, planta fiind binecunoscută pentru calitatea sa de analgezic natural, eficient inclusiv împotriva migrenelor și durerilor musculare. În medicina tradițională, coriandrul vietnamez este folosit de secole pentru ameliorarea tusei și pentru eliberarea căilor respiratorii.

Neutralizează radicalii liberi

Coriandrul vietnamez a demonstrat, pe parcursul cercetărilor derulate de oamenii de știință, că are anumiți compuși cu proprietăți antiinflamatoare, ceea ce recomandă planta în lupta cu suferințele generate de afecțiuni precum artrita. Pe de altă parte, coriandrul vietnamez are proprietăți antibacteriene și antifungice demonstrate în studii, ajutând la combaterea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare din organism și implicit susținând sistemul imunitar. În plus, dat fiind faptul că este încărcat cu antioxidanți, coriandrul vietnamez ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel o serie de boli cronice grave, și oferă protecție împotriva leziunilor celulare. De altfel, aceiași antioxidanți din coriandrul vietnamez contribuie și la susținerea funcției cardiovasculare.

PONT. Compușii din coriandrul vietnamez susțin absorbția eficientă a nutrienților și ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.