Main menu

header

967 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă cu flori discrete, lobelia este recoltată în scop medici­nal de secole. Cercetările oa­menilor de știință au pus în evidență mai multe proprietăți ale acestui vin­decător, care, în pofida unui grad de toxicitate, poate fi administrat, în doze corecte și la recomandarea unui specialist, pentru tratarea mai mul­tor afecțiuni.

Îmbunătățește memoria și concentrarea

O serie de cercetări au evidențiat faptul că preparatele pe bază de lobelia - ceai, capsule, tablete și extracte lichide - sunt de folos în tratarea dependenței de droguri și de fumat (poate interacționa cu recep­torii creierului responsabili de eliberarea de neurotransmițători care creează depen­dență), precum și la îmbunătățirea memo­riei și concentrării. De asemenea, lobelia poate ajuta la gestionarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la adulți. Potrivit articolelor de specialitate, aceste efecte se datorează lobelinei, prin­cipalul compus activ al plantei, precum și unor tipuri de alcaloizi pe care îi conține.

Stimulează respirația și curăță mucusul din plămâni

Lobelia este un renumit aliat împotriva astmului. Florile, frunzele și semințele plan­tei sunt folosite în diferite preparate care, împreună cu medicamentele conven­țio­nale, ajută în cazuri de respirație șuierătoa­re, tuse incontrolabilă și senzația de apă­sare în piept. Lobelina din plantă este un agent de relaxare a căilor respiratorii, sti­mulează respirația și curăță mucusul din plămâni. De asemenea, lobelia este folo­sită complementar în cazuri de pneumonie și bronșită, potrivit healthline.com. Un studiu pe animale de laborator a constatat că injectarea cu lobelină a ajutat la comba­terea leziunilor pulmonare, prin oprirea pro­ducției de proteine inflamatorii. Compu­șii din lobelia pot ajuta la protejarea împotriva tulburărilor de dispoziție, inclusiv a depre­siei. Mai exact, lobelina a demonstrat ca­pa­citatea de a bloca anumiți receptori din creier care joacă un rol în dezvoltarea acestui tip de simptome. Mai multe studii pe animale de laborator au arătat că acest compus a redus semnificativ nivelul hor­monilor de stres din sânge, precum și o îmbunătățire a efectelor medicamentelor antidepresive prescrise în mod obișnuit.

PONT. Anumiți compuși identificați în lobelia acționează ca antioxidanți, contri­buind la combaterea radicalilor liberi.