Main menu

header

967 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Fructul unuia dintre cei mai impresionanți și mai iubiți arbori, baobabul, este un adevărat tezaur de nutrienți, iar utilizarea preparatelor care au la bază acest rod neprețuit al naturii este creditată cu o listă impresionantă de beneficii pentru sănătate.

Elimină radicalii liberi

Fructul baobabului, apreciat pentru gustul său delicios și pentru aroma asemănătoare portocalelor, furnizează organismului vitamine și minerale, plus o pleiadă de alți nutrienți care contribuie la buna funcționare a unui mare număr de procese interne ale organismului. Pulpa și semințele fructului sunt asociate cu beneficii pentru sănătate, unele dintre acestea confirmate de cercetările moderne. Potrivit oamenilor de știință, fructul este foarte bogat în vitamina C și alți antioxidanți, care contribuie la eliminarea radicalilor liberi, la diminuarea stresului oxidativ și implicit la prevenirea unei serii de afecțiuni cronice. De asemenea, prezența fructului de baobab în dietă este sinonimă cu fortificarea naturală a sistemului imunitar. Pe de altă parte, inclusiv consumul frunzelor acestui arbore aduce organismului calciu și proteine de înaltă calitate.

De folos la pierderea în greutate

Semințele și miezul fructului de baobab sunt încărcate cu fibre, grăsimi sănătoase și micronutrienți precum tiamina, calciul și fierul. În aceste condiții, prezența în dietă a fructului de baobab, în stare proaspătă sau sub formă de pulbere, ajută la pierderea în greutate, prin prelungirea sațietății. Un studiu clinic a relevat faptul că voluntarii care au consumat o băutură cu 15 grame de extract de baobab au înregistrat o reducere notabilă a senzației de foame. De asemenea, fructul baobabului curăță eficient colonul, prevenind cancerul la acest nivel, combate ulcerul intestinal și constipația, menține nivelul optim al colesterolului și optimizează microflora intestinală. Totodată, includerea pulberii de fruct de baobab în dieta zilnică ajută la controlul optim al nivelului zahărului din sânge. Un studiu recent a constatat că prezența extractului de baobab în pâinea albă consumată de participanții la teste a redus cantitatea de amidon digerat rapid și a încetinit creșterea nivelului de zahăr din sânge din organism.

Uleiul de baobab ajută la vindecarea barierei pielii și la blocarea umidității în interior, calmând manifestările erupțiilor cutanate și eczemelor

Scade inflamaţia

Fructul baobabului este plin de antioxidanți și de polifenoli, compuși care au fost confirmați de știință ca având proprietatea de a reduce inflamația din organism. Ca urmare, consumul de fruct de baobab poate fi asociat cu prevenirea unor afecțiuni care au la bază inflamațiile, cum sunt cancerul sau tulburările autoimune. Pe de altă parte, o serie de teste efectuate pe animale de laborator au evidențiat faptul că pulpa de fruct de baobab ajută la protejarea inimii. O modalitate rapidă de a obține beneficiile din fructul de baobab este amestecarea pulberii în băuturile preferate (apă, suc, ceai sau smoothie-uri) sau adăugarea acesteia în diverse formule de deserturi.