Main menu

header

968 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă folosită în scopuri medicinale de secole de triburile amazoniene, guarana a confirmat, în cadrul cercetărilor moderne, o serie întreagă de proprietăți terapeutice care astăzi se regăsesc în numeroase formulări pentru stimularea sănătății, prevenirea și tratarea unor boli.

Stimulează organismul

Consumul de guarana datează din negura vremurilor în America de Sud. Unele dintre utilizările tradiționale ale plantei includ accelerarea metabolismului și energizarea organismului. Potrivit cercetărilor derulate de oamenii de știință, în semințele acestei plante se regăsesc cafeina din cafea, teofilina din ceaiul negru și teobromina din ciocolată, ceea ce face din preparatele pe bază de guarana amplificatori eficienți de tonus. De exemplu, guarana conține de circa trei ori mai multă cafeină decât cafeaua, ceea ce explică existența unor băuturi speciale pe bază de plantă pentru stimularea organismului. Pe de altă parte, un studiu clinic a constatat că voluntarii cărora li s-a administrat un supliment cu guarana s-au simțit mai puțin epuizați în timp ce au efectuat mai multe teste și exerciții.

Are capacitatea de a extinde durata de viaţă

Extractul de guarana este obținut prin prelucrarea semințelor fructelor acestei plante cățărătoare și transformarea acestora în pulbere. Potrivit rezultatelor cercetărilor, guarana conține antioxidanți de calibru, ca taninuri, saponine și catechine. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă reduc stresul oxidativ generator de boli cronice și combat eficient acumularea radicalilor liberi. Considerată o plantă cu profil antioxidant similar cu cel al ceaiului verde, guarana previne daunele legate de îmbătrânire, de boli de inimă sau cancer. Concret, mai multe studii de laborator au evidențiat capacitatea plantei de a extinde durata de viață, de a încetini scăderea funcției musculare și de a reduce semnele de tulburări neurodegenerative genetice.

Crește vigilența și concentrarea mentală

Cafeina din guarana acționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care ajută creierul să se relaxeze, ceea ce înseamnă că un consum regulat de guarana poate îmbunătăți capacitățile cognitive, atenția și memorarea. O cercetare recentă a avut ca rezultat concluzia că voluntarii care au băut formule răcoritoare cu guarana au înregistrat un timp mai scurt de răspuns la sarcinile cu cerințe de vigilență și concentrare mentală. De asemenea, guarana este considerată un aliat împotriva oboselii nervoase, pe care o combate pe cale naturală.

Protejează împotriva deteriorării ADN

968 6 2Studiile complexe, de eprubetă și pe animale de laborator, au evidențiat faptul că guarana protejează împotriva deteriorării ADN, poate suprima creșterea celulelor canceroase și chiar declanșează moartea acestora, cunoscută sub numele de apoptoză - unul dintre studii a confirmat că în cazul exemplarelor hrănite cu guarana, apoptoza a crescut de cinci ori. În același timp, planta, prin proprietățile sale energizante, reduce oboseala acută indusă de tratarea cancerului, fără efecte secundare semnificative. Din același tablou terapeutic extins face parte și proprietatea plantei de a acționa ca analgezic. Ca antiinflamator, guarana a demonstrat, în cadrul unui studiu clinic, proprietatea de a reduce semnificativ durerile generate de radiații pentru cancerul cerebral și la gât, cu ajutorul a 100 mg extract uscat de plantă, administrat zilnic timp de trei săptămâni.

Reglează... dereglarea metabolică!

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic extins, guarana poate contribui la îmbunătățirea semnificativă a dispoziției, prevenind astfel anxietatea, depresia și stimulând creierul mai mult decât ginseng, prin- tr-un aport de 75 mg pulbere zilnic. De asemenea, o serie de cercetări au evidențiat faptul că guarana are proprietăți care ajută la pierderea kilogramelor în plus. Pe de o parte, cafeina din plantă stimulează metabolismul să ardă mai multe calorii inclusiv în repaus, iar pe de altă parte, guarana poate suprima genele care ajută la producerea celulelor adipoase și stimulează genele care o încetinesc. Experimentele pe animale de laborator au confirmat faptul că pudra de guarana previne creșterea în greutate, rezistența la insulină și dereglarea metabolică, acționând prin extinderea grăsimii brune, care arde caloriile, generarea de noi mitocondrii și implicit crearea de un plus de energie chimică, precum și prin schimbarea microbiotei intestinale.

Este folosită ca tonic natural pentru stomac

Guarana este cunoscută de secole pentru beneficiile sale digestive. Folosită prin tradiție ca tonic natural pentru stomac, planta tratează diareea cronică, grație prezenței taninurilor care leagă și contractă țesutul, impermeabilizând pereții tractului digestiv. Totodată, guarana poate acționa și ca un laxativ natural, cafeina din plantă stimulând peristaltismul intestinal. De asemenea, potrivit cercetărilor, guarana poate reduce riscul de boli de inimă în două moduri. În primul rând, antioxidanții din plantă ajută fluxul sangvin și pot preveni formarea cheagurilor de sânge, iar în al doilea rând, guarana poate scădea oxidarea colesterolului LDL „rău”, factor important în formarea plăcii în artere. Potrivit analizei extinse a mai multor studii, adulții care consumă guarana înregistrează cu aproximativ 30% mai puțin LDL.

Scade riscul de glaucom

Guarana este renumită pentru capacitatea de a elimina unele dintre cele mai nocive bacterii, care pot genera afecțiuni grave: E.coli și S.mutans. Grație compușilor pe care îi conține, planta neutralizează sau chiar ucide acești agenți patogeni responsabili de afecțiuni digestive, respectiv de carii dentare. Oamenii de știință pun acest efect pe seama combinației puternice de cafeină, catechine și taninuri din guarana. În același timp, prin capacitatea de diminuare a stresului oxidativ, planta amazoniană scade riscul instalării tulburărilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul. Un studiu recent a constatat că persoanele care consumă guarana în mod regulat au o vedere mai bună. În aceeași cercetare, oamenii de știință au efectuat experimente în eprubetă pentru a descoperi dacă guarana poate proteja celulele oculare, confirmând faptul că planta previne moartea acestora.

Guarana are un profil de siguranță ridicat și este disponibilă pe scară largă

Guarana elimină două dintre cele mai nocive bacterii, care pot genera afecţiuni grave: E.coli şi S.mutans

Favorizează vindecarea rănilor

Guarana are proprietăți de vindecare a rănilor, au arătat rezultatele unui studiu de dată recentă. Cercetătorii au folosit semințe din fructul plantei, prăjite, pentru a crea un extract care a demonstrat, pe un lot de celule, o accelerare a procesului de vindecare, prin stimularea producerii de colagen. Autorii studiului continuă cercetarea, mergând pe direcția potențialei elaborări a unei formulări pe bază de guarana care ar putea fi utilă în cazul rănilor postchirurgicale. De asemenea, tot extern, planta este populară în industria cosmetică ca ingredient în cremele, loțiunile, săpunurile și produsele pentru păr antiîmbătrânire, datorită proprietăților puternice antioxidante și antimicrobie- ne, precum și aportului de cafeină al plantei, care stimulează fluxul sangvin. Mai precis, cercetările de eprubetă au relevat faptul că antioxidanții din guarana pot reduce semnificativ daunele pielii legate de înaintarea în vârstă, iar studiile pe animale de laborator au evidențiat că produsele cosmetice care conțin guarana pot îmbunătăți etanșeitatea pielii și atenuează ridurile din jurul ochilor.