de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cunoscut în mod special datorită aromei inconfundabile şi gustului pe care îl conferă preparatelor culinare, usturoiul nu este doar un condiment, ci şi un furnizor de beneficii pentru sănătate pe care le-a dovedit de-a lungul timpului.
Inhibă replicarea virusurilor
Usturoiul a fost cultivat încă de acum 5.000 de ani și cam tot din acele timpuri străvechi și-a relevat proprietățile terapeutice, care au fost transmise din generaţie în generaţie, devenind cunoscute în zilele noastre și certificate de numeroase studii. Usturoiul este considerat un antibiotic natural datorită proprietăţilor sale antibacteriene date de substanța numită alicină. Această calitate îl face foarte eficient în tratarea infecţiilor bacteriene, pentru că distruge agenţii patogeni şi împiedică înmulţirea acestora. Totodată, compuşii activi din usturoi pot inhiba replicarea virusurilor şi pot stimula sistemul imunitar în lupta împotriva acestora, fiind astfel eficient inclusiv împotriva infecţiilor virale.
Vă fereşte de producerea unui atac de cord
Alicina din usturoi are efect vasodilatator. Acest compus, odată absorbit în sânge, acţionează asupra muşchilor netezi din pereţii vaselor sangvine, determină relaxarea acestora, ceea ce duce la o dilatare a vaselor, implicit la scăderea presiunii cu care sângele circulă în interior. Această vasodilatație este benefică în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. În plus, alicina din usturoi poate limita producția de angiotensină II, un hormon care crește tensiunea arterială. Potrivit literaturii de specialitate, o analiză extinsă a studiilor din ultimii ani a descoperit că suplimentele de usturoi reduc tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune, iar cercetătorii au legat acest efect de reducerea cu până la 40% a riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral. De asemenea, s-a evidențiat faptul că efectul usturoiului a fost similar cu al unor medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, dar cu mult mai puține efecte secundare. Pe de altă parte, consumul de usturoi poate reduce nivelul de colesterol LDL („rău”).
Usturoiul are un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen
„Păzeşte“ flora probiotică din tubul digestiv
O calitate binecunoscută a compuşilor activi din usturoi, care a fost certificată generație după generație, este capacitatea de stimulare a secreţiei de enzime digestive în stomac, acestea fiind esenţiale în procesul de descompunere a alimentelor şi de separare a nutrienţilor care sunt absorbiţi în sânge. În același timp, condimentul contribuie la menţinerea echili- brului florei intestinale, formată din bacterii probiotice, care au, de asemenea, un rol esenţial în procesul de digestie. Prin acţiunea sa antibacteriană, usturoiul protejează flora probio- tică din tubul digestiv, distrugând bacteriile care ar putea provoca dezechilibre materializate prin tulburări digestive. Totodată, printre beneficiile mai puţin cunoscute ale usturoiului se numără şi cele direcționate spre sănătatea pielii. Grație prezenței compuşilor antibacterieni, condimentul este un remediu eficient împotriva acneei, în special aplicat extern, direct pe piele. Prin efectul său antiinflamator, usturoiul calmează erupţiile și iritaţiile cutanate, fiind eficient şi împotriva infecţiilor fungice provocate de ciuperci precum Candida.