de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Veșnic verde, asemănător cu iarba, rogozul-dulce este un vindecător natural de renume, proprietățile sale medicinale fiind binecunoscute de secole și bine stabilite de știință.
Util în dispepsie
Rogozul-dulce este prezent în preparate culinare de sute de ani, grație aromei sale picante. În același timp, planta are o istorie lungă de utilizare tradițională în medicina naturistă. În primul rând, rogozul-dulce este un aliat al sănătății sistemului digestiv, stimulând producția de enzime digestive și astfel ameliorând simptomele dispepsiei. De asemenea, prin intermediul compușilor prezenți în rizomi, rogozul-dulce combate inflamațiile și este de ajutor în gestionarea unor afecțiuni cum sunt artrita sau bolile inflamatorii intestinale.
Diminuează crampele menstruale
Flavonoidele și polifenolii din rogozul-dulce sunt antioxidanți puternici, creditați cu capacitatea de a combate eficient stresul oxidativ. Ca urmare, planta este prezentă pe lista celor care contribuie la întârzierea îmbătrânirii și la prevenirea unor boli cronice care apar odată cu înaintarea în vârstă, prin capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi. De asemenea, o serie de studii au relevat faptul că rogozul-dulce are proprietăți antimicrobiene, împiedicând proliferarea bacteriilor și ciupercilor patogene și ajutând astfel la prevenirea infecțiilor. În același timp, rogozul-dulce este utilizat în unele remedii tradiționale ca diuretic, stimulând producția de urină și ajutând la tratamentul retenției de lichide. Prin scăderea producției de histamină și a răspunsurilor alergice, rogozul-dulce poate oferi atenuarea simptomelor celor care suferă de alergii. Totodată, planta este folosită în tratamentul afecțiunilor respiratorii, inclusiv tusea și bronșita, grație efectului de ușurare pe care îl exercită la nivelul tractului respirator, dublat de proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatoare. În plus, planta este renumită pentru caracteristicile sale analgezice și poate fi folosită pentru a atenua disconfortul cauzat de crampe menstruale, dureri musculare și migrene.
„Medicament” natural pentru răul de mișcare
Potrivit articolelor de specialitate, o serie de preparate naturiste care încorporează rogozul-dulce prezintă proprietăți sedative ușoare, planta fiind astfel de folos în cazuri de tensiune nervoasă, anxietate și insomnie. Pe de altă parte, rogozul-dulce are un renume consolidat pe direcția capacității de a îmbunătăți circulația sangvină. În același timp, planta combate cu succes stările de greață, astfel încât este recomandată ca remediu natural împotriva răului de mișcare.
Aromoterapia folosește uleiul esențial de rogoz-dulce datorită proprietăților sale reconfortante, de îmbunătățire a stării de spirit
Eficient împotriva acneei
Potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, rogozul-dulce poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Planta este utilă și extern - aplicată local, sub formă de comprese, rogozul-dulce eliberează compuși antimicrobieni și antiinflamatori care tratează afecțiuni ale pielii cum sunt acneea și eczemele. Pe lângă prezența rogozului-dulce pe scară largă în gastronomie, de la supe la sosuri și deserturi, planta poate fi utilizată și sub formă de ceai, singură sau în combinație cu alte plante medicinale, pentru efectul său de calmare.