de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Cu un renume bine consolidat pe direcția susținerii sănătății, semințele de susan sunt considerate de oamenii de știință unele dintre cele mai redutabile pe direcția beneficiilor majore pe care le aduc organismului și sistemelor metabolice.
Ajută la scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor
Semințele de susan au multe beneficii pentru sănătate și au fost folosite în medicina populară de mii de ani. În primul rând, este notabil aportul de fibre pe care aceste semințe le aduc organismului: 30 de grame de semințe de susan fără coajă furnizează peste 12% din doza zilnică de referință recomandată. Fibrele sunt binecunoscute pentru susținerea sănătății digestive, de la prevenirea ulcerelor gastrice până la detoxificarea naturală și prevenirea cancerului de colon. De asemenea, o serie de cercetări au certificat faptul că un consum regulat de semințe de susan contribuie la scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor, factori majori de risc pentru instalarea afecțiunilor cardiovasculare. Un studiu clinic a demonstrat că un consum zilnic de 40 de grame de semințe de susan descojite, timp de două luni, a generat o reducere semnificativă a nivelului colesterolului și trigliceridelor voluntarilor care au participat la teste.
Sprijină musculatura
Semințele de susan furnizează o cantitate apreciabilă de proteine. Consumate descojite și prăjite, aceste semințe delicioase susțin musculatura. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, prezența semințelor de susan în dietă este de natură să prevină riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, întrucât aduc organismului magneziu, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu clinic derulat pe pacienți cu hipertensiune a relevat faptul că un consum de 2,5 grame de semințe de susan negru sub formă de pulbere, zilnic, timp de o lună, a avut ca rezultat o scădere notabilă a tensiunii arteriale sistolice. În plus, lignanii, vitamina E și alți antioxidanți din aceste semințe ajută la prevenirea formării plăcii în artere. În paralel, semințele de susan conțin o formă de vitamina E numită gamma-tocoferol, antioxidant puternic, care poate avea un efect deosebit de protector în fața bolilor de inimă.
Fortifică oasele
Semințele de susan sunt bogate în anumiți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea oaselor. Potrivit cercetărilor, 30 de grame de semințe de susan aduc organismului 22% din doza zilnică recomandată de calciu și 32% din cea de mangan. Prăjirea acestor semințe înainte de consum este de natură să potențeze absorbția acestor nutrienți importanți pentru sistemul osos. Totodată, cercetările au evidențiat capacitatea semințelor de susan de a reduce inflamația, proces care stă la baza unor boli cronice grave, cum sunt cancerul, afecțiunile renale sau diabetul. Un studiu clinic a arătat că participanții diagnosticați cu boli de rinichi care au consumat un amestec de semințe de in, de susan și de dovleac, zilnic, timp de trei luni, au înregistrat o scădere a markerilor inflamatori cu procente impresionante, de până la 79%.
Contribuie la formarea celulelor sangvine
Semințele de susan aduc organismului fier, componentă esențială a hemoglobinei, care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge, cupru, care ajută la producerea hemoglobinei, vitamina B6, care contribuie la formarea celulelor sangvine. De asemenea, prin conținutul scăzut de carbohidrați, semințele de susan sprijină controlul zahărului din sânge. În paralel, aceste semințe conțin pinorezinol, un compus care ajută la reglarea zahărului din sânge. Un alt efect foarte important al consumului de semințe de susan este infuzarea organismului cu antioxidanți. Concret, studiile pe animale de laborator și pe voluntari umani au relevat faptul că prezența regulată a semințelor de susan în dietă este echivalentă cu creșterea activității antioxidante din sânge și implicit cu combaterea stresului oxidativ - o reacție chimică ce poate deteriora celulele și crește riscul de apariție a multor boli cronice.
Întăresc sistemul imunitar
Semințele de susan sunt o sursă excelentă de numeroși nutrienți esențiali pentru sistemul imunitar - inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitamina B6 și vitamina E. De exemplu, organismul are nevoie de zinc pentru a dezvolta și activa celule albe din sânge care recunosc și atacă agenții patogeni. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unor cercetări riguroase, sesamina, un compus din semințele de susan, are efecte antiinflamatoare și antioxidante care susțin cartilajul și astfel pot fi prevenite afecțiuni invalidante, cum este artrita. Un studiu clinic derulat pe parcursul a două luni a pus în evidență faptul că pacienții cu artrită la genunchi care au consumat zilnic cinci linguri cu pudră de semințe de susan, împreună cu terapia medicamentoasă, au înregistrat o scădere cu 63% a durerilor, o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor la testele de mobilitate și reduceri mari ale anumitor markeri inflamatori.
Benefice pentru contracararea bufeurilor
Semințele de susan aduc organismului prețiosul seleniu. Cum glanda tiroidă conține cea mai mare concentrație de seleniu dintre toate organele corpului, acest mineral joacă un rol vital în producerea hormonilor tiroidieni. În plus, mineralele și vitaminele din aceste semințe contribuie la menținerea funcționării optime a glandei tiroide. De altfel, aceste semințe au un renume consolidat pe direcția susținerii echilibrului hormonal în timpul menopauzei. Dat fiind faptul că furnizează corpului fitoestrogeni, compuși vegetali care sunt similari cu hormonul estrogen, aceste semințe sunt benefice pentru contracararea bufeurilor și a altor simptome specifice acestei perioade din viața femeilor. În plus, acești compuși pot reduce riscul de apariție a cancerului de sân în timpul menopauzei. Totodată, un stu- diu clinic a evidențiat faptul că voluntarele aflate în postmenopauză care au consumat 50 de grame de pulbere de susan pe zi, timp de cinci săptămâni, au înregistrat un nivel semnificativ mai scăzut de colesterol în sânge și o îmbunătățire a activității hormonale.
Cartofi noi cu susan
Ingrediente: 500 g cartofi noi, 1 legătură de ceapă verde, 3 fire de usturoi verde (doar partea albă), 4 fire de mărar verde, 4 fire de pătrunjel verde, sare, piper, cimbru uscat, 50 ml ulei, 50 ml apă fiartă, 2 linguri cu semințe de susan, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: cartofii tăiați în jumătate se pun într-o tigaie, în uleiul ușor încins, se acoperă cu un capac și se gătesc cinci minute, apoi se adaugă apa și se lasă zece minute la înnăbușit. După acest răstimp se adaugă verdeața tocată și untul, se amestecă ușor, se acoperă vasul din nou și se mai lasă pe flacără până când cartofii s-au fiert. Se presară susanul, se condimentează și se mai gătește preparatul până când semințele de susan prind culoare.