de Carmen Bădulescu şi Gabriela Comşa
Spirulina este o algă ce se consumă de secole, încă de pe vremea vechilor azteci, datorită proprietăților sale, dar și pentru calitățile nutriționale deosebite. Conține foarte mulți nutrienți și oferă beneficii importante organismului din interior spre exterior. Nu degeaba este considerat un superaliment. Se consumă sub formă de pulbere sau capsule.
Luptă cu alergiile
Spirulina este foarte bogată în vitamine, A, K1, K2, B12, minerale, fier, mangan și crom. În plus, conține mai mult betacaroten decât morcovii, și mai mulți antioxidanți decât afinele, enzime, acizi graşi, aminoacizi, oligoelemente, mai mult calciu în comparaţie cu laptele și clorofilă. Furnizează opt aminoacizi exogeni care nu pot fi produși de corpul nostru. De asemenea, conținutul de proteine din spirulină este de patru ori mai mare decât cel din aceeași cantitate de carne. Astfel, este o proteină sănătoasă, cu o formulă echilibrată a tuturor aminoacizilor exogeni, iar un consum regulat de spirulină aduce organismului o serie largă de beneficii dovedite prin numeroasele studii de specialitate realizate în acest sens. Astfel, alimentul-minune luptă împotriva alergiilor, combate anemia, detoxifică, elimină radicalii liberi, menţine sănătatea oaselor și a minții, alină simptomele specifice menstruaţiei, protejează ficatul, tratează bolile hepatice, încetineşte procesul de îmbătrânire şi întăreşte sistemul imunitar. Se recomandă consumul spirulinei sub formă de pulbere, de preferat amestecată cu apă, sucuri naturale sau smoothie-uri, niciodată cu lichide fierbinţi. Gramajul pentru fiecare doză și durata tratamentului recomandate variază în funcţie de nevoile pacientului.
Limpezeşte vederea
Spirulina este o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cei care se confruntă cu boala celiacă, datorită conținutului ridicat de betacaroten pe care organismul îl transformă în vitamina A și care luptă împotriva radicalilor liberi, reduce riscul de cancer, inclusiv cel de colon și tract gastrointestinal, la care persoanele cu boala celiacă sunt predispuse. Superalimentul prezentat este adjuvant în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, fiind bogat în acizii grași Omega 3 și 6 ce stabilizează fluxul de sânge și reduce tensiunea arterială, reglând, în același timp, și nivelul de colesterol rău existent în sânge. Diluați un vârf de cuțit cu pulbere de spirulină într-un pahar cu apă, 100 ml, și beți dimineața pe stomacul gol, 10-15 zile. Repetați cura măcar de două-trei ori pe an. Tot grație conținutului ridicat de betacaroten, spirulina contribuie la îmbunătăţirea vederii şi preîntâmpină boli precum cataracta, glaucomul sau retinopatia.
Spirulina este de mare ajutor și în curele de slăbire, întărește părul și unghiile
Redă strălucirea pielii
Pulberea de spirulină este benefică și în uz extern, deoarece conține anticonglomeranți, astfel că se poate folosi în măștile pentru ten, în combinație cu uleiuri, zeamă de lămâie sau alte remedii naturale, în funcție de tipul tenului. Astfel că, amestecați o linguriță cu pulbere de spirulină cu o linguriță cu ulei de argan, amestecați până ce compoziția devine omogenă și aplicați pe fața curată. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți cu apă caldă. Tenul va fi mai suplu și mai luminos. Faceți tratamentul cel puțin o dată pe săptămână pentru efecte de durată.