de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Chiar dacă este considerată o plantă medicinală „fosilă”, singura supraviețuitoare până în zilele noastre a unei ancestrale specii vegetale și unul dintre primii vindecători naturali cunoscuți și utilizați de oameni, ginkgo biloba continuă să releve noi proprietăți terapeutice, care o plasează printre cele mai eficiente și mai recunoscute remedii naturiste din lume.
Favorizează refacerea funcțiilor cognitive
Remediu tradițional chinezesc care datează din negura vremurilor, ginkgo biloba poate accelera recuperarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, au relevat rezultatele unui nou studiu, efectuat în China. Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Beijing au descoperit că unele dintre componentele active ale plantei favorizează recuperarea timpurie a funcțiilor cognitive. Cercetarea a implicat tratarea voluntarilor cu injecții intravenoase de ginkgo diterpene lactonă meglumină (GDLM), un compus derivat din ingredientele active biologic ale ginkgo biloba. Rezultatele au arătat că pacienții au înregistrat o recuperare cognitivă îmbunătățită după 14 zile și din nou la 90 de zile după accidentul vascular cerebral. Până în ziua 90, scorurile cognitive ale persoanelor tratate cu injecții de compus de ginkgo biloba s-au îmbunătățit semnificativ. „Proporția celor care au atins un nivel semnificativ de îmbunătățire clinică a fost cu 20% mai mare în grupul tratat cu GDLM, ceea ce indică faptul că injecțiile cu acest produs pot îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut”, spune profesorul de epidemiologie clinică Anxin Wang, de la Spitalul Tiantan, din Beijing.
Extinde vasele de sânge ale creierului, îmbunătățeşte toleranța celulelor la hipoxie
Preparatele de ginkgo biloba care se concentrează pe ingredientele active ale plantei sunt utilizate în mod obișnuit în China ca terapie adjuvantă pentru accidentul vascular cerebral ischemic. Extrasul din frunzele și semințele uscate ale arborelui ginkgo, una dintre cele mai vechi specii originare din Asia de Est, are o istorie milenară de utilizare medicinală. „Dacă rezultatele noastre pozitive sunt confirmate în alte studii, injecțiile cu GDLM vor putea fi folosite pentru a îmbunătăți funcția cognitivă a pacienților după un accident vascular cerebral ischemic”, explică Wang. Cercetătorii au studiat recuperarea cognitivă a peste 3.000 de supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, cu o vârstă medie de 63 de ani, care au fost tratați pentru un accident vascular cerebral ischemic (AVC) ușor până la moderat în 100 de centre din China. Tratamentul a început la 48 de ore de la AVC, iar voluntarii implicați în teste au fost aleși aleatoriu să primească injecții intravenoase zilnice de 25 mg. „GDLM a demonstrat un efect neuroprotector prin mecanisme multiple, cum ar fi extinderea vaselor de sânge ale creierului, îmbunătățirea toleranței celulelor creierului la hipoxie (aport de oxigen inadecvat) și creșterea fluxului sangvin cerebral. Produsul are, de asemenea, proprietăți neuroprotectoare de antioxidare, antiinflamație și antiapoptoză (moartea celulelor)”, adaugă Wang.
Previne deteriorarea ţesuturilor sănătoase
Mai multe studii de laborator au relevat faptul că GDLM poate promova secreția de substanțe chimice asociate cu evitarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Pe de altă parte, literatura de specialitate menționează faptul că ginkgo biloba este o plantă deosebit de bogată în antioxidanţi, care în deceniile din urmă a cucerit și cultura occidentală. Concret, frunzele de ginkgo biloba conţin acizi fenolici, proantocianidine, glicozide flavonoide, cum ar fi miricetina, kaempferolul, isorhamnetina şi quercetina, cu proprietăţi antioxidante redutabile. În aceste condiții, planta, disponibilă pe scară largă sub formă de suplimente sau prezentă în diverse formule naturiste, este asociată cu multiple beneficii pentru organism. De exemplu, antioxidanții din gingko biloba combat efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care deteriorează ţesuturile sănătoase, accelerând îmbătrânirea şi favorizând apariţia bolilor.
Adjuvant în sindromul colonului iritabil
Extractul de ginkgo biloba a demonstrat că poate reduce markerii inflamatori într-o varietate de afecţiuni, cum ar fi artrita, sindromul colonului iritabil, cancerul. De asemenea, planta este creditată cu proprietatea de a îmbunătăți circulaţia şi de a susţine sănătatea inimii. Un studiu efectuat asupra unor pacienţi cu boli cardiovasculare care au folosit suplimente cu ginkgo biloba a arătat creşterea imediată a fluxului sangvin la nivelul corpului. Planta contribuie la atenuarea anxietăţii, stresului şi depresiei. Potrivit rezultatelor unor cercetări pe animale de laborator, exemplarele cărora li s-a administrat ginkgo biloba înaintea unor situaţii stresante au fost mai puţin afectate de tensiune.
Efect benefic în boala pulmonară obstructivă cronică
Ginkgo biloba este una dintre cele mai bine vândute şi populare plante medicinale din întreaga lume. Produsele care au la bază acest vindecător natural de calibru sunt disponibile sub formă de ceai, extracte lichide, capsule şi tablete pe bază de extract din frunze de ginkgo biloba. Nu întâmplător, potrivit literaturii de specialitate, planta ajută la sănătatea ochilor și menținerea acuității vederii. O analiză a mai multor studii a arătat că persoanele cu glaucom și cu degenerescență maculară care au luat suplimente cu ginkgo biloba au raportat o îmbunătățire a vederii. În același timp, planta a demonstrat efect antiinflamator, fiind renumită pentru că atenuează durerile de cap și simptomele crizelor de astm, oferă beneficii în cazuri de boală pulmonară obstructivă cronică, tratează disfuncţiile sexuale și este un aliat cu efecte recunoscute împotriva sindromului premenstrual. În aceste cazuri, planta se poate administra sub formă de capsule, 80 mg, de două ori pe zi. Se începe în ziua a 16-a şi se continuă până în ziua a cincea a următorului ciclu menstrual.
Energizează organismul
În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo au fost folosite secole la rând pentru a deschide „canale” de energie către diferite sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, creierul și plămânii. Astăzi, ceaiul de ginkgo biloba a devenit foarte popular în toată lumea pentru capacitatea de susţinere a organismului, întrucât compușii din plantă, în principal acidul ascorbic şi catehinele, au efect energizant. Ceaiul se prepară prin turnarea a 200 ml apă clocotită peste o linguriță cu frunze de plantă. Se lasă lichidul la infuzat, acoperit, 15 minute, apoi se poate strecura și consuma, cu miere, lămâie sau ghimbir, maximum trei reprize pe zi. În general, în condițiile în care nu există o doză standard de administrare a preparatelor pe bază de gingko biloba, aceasta se stabilește în funcție de factori cum ar fi vârsta, sexul, istoricul medical şi forma de prezentare a produsului.