Main menu

header

973 8 1de Georgiana Mihalcea

Mulți știu deja că pot înlocui cafeaua tradițională cu un ceai făcut din păpădie și cicoare, dar ați încercat până acum „cafeaua” de rozmarin? Dacă prima variantă curăță ficatul în loc să-l congestioneze, așa cum face cafeaua, ei bine, ceaiul de rozmarin vă umple de energie, protejează funcția hepatică și susține sănătatea glandelor suprarenale. Ceaiul de rozmarin este și un excelent diuretic natural care poate fi folosit în dietele ce vizează pierderea în greutate și reducerea lichidelor reținute.

Alungă epuizarea suprarenală

În general, cofeina drenează rezervele de energie din suprarenale pentru a crea o senzație temporară de bine. Consumul de cafea, poate că alungă oboseala, dar duce în cele din urmă la epuizare suprarenală, care este foarte greu de vindecat (pungile de sub ochi sunt un semn iminent al acestui lucru). Dacă puteți bea cafea după ora 17:00 și nu vă afectează somnul, înseamnă că suprarenalele nu răspund și sunt pe cale să fie afectate.

Calmează mintea

Dacă v-ați săturat să aveți urinare frecventă noaptea, dureri de spate, de genunchi, de umăr ori de gât, iritabilitate, să vă înfuriați ușor, de infecții ale vezicii urinare, vaginale sau de prostate, greață sau durere la nivelul zonei coastelor, atunci s-ar putea să aveți nevoie un leac vechi de când lumea: rozmarinul. Pe lângă faptul că poate ameliora toate aceste probleme de sănătate, alungă stresul, oferă energie și relaxare în același timp. Pentru a pregăti ceaiul de rozmarin este recomandat să începeți cu adunarea frunzelor proaspete sau să utilizați unele uscate. Spălați-le cu apă rece pentru a le curăța de eventualele impurități. Puneți frunzele de rozmarin într-un ceainic sau într-o cană. Puteți folosi și un infuzor de ceai. Fierbeți apa și lăsați-o să se răcească puțin, până ajunge la temperatura potrivită pentru infuzare. Turnați apa fierbinte peste frunzele de rozmarin și acoperiți ceainicul sau cana cu un capac sau cu o farfurie. Lăsați ceaiul să infuzeze timp de aproximativ cinci-zece minute, în funcție de preferințele dumneavoastră cu privire la intensitatea gustului și aromei. După ce ați terminat infuzarea, îndepărtați frunzele de rozmarin și puteți adăuga miere sau suc de lămâie pentru a îmbunătăți gustul.

Mai eficient decât aspirina

Rozmarinul conține acid salicilic, ingredientul găsit în multe plante medicinale care alină durerile de cap și este responsabil pentru acțiunea antiinflamatoare a aspirinei. Rozmarinul pudră este unul dintre cele patru ingrediente din ceaiul de dureri de cap al lui Michael Tierra (împreună cu scoarța de plop, coaja de salcie și wintergreen, care mai este cunoscută sub numele de salcie de Himalaya sau Gaultheria). Se consumă o cană cu ceai zilnic sau amestecat cu miere sub formă de pastă. De asemenea, rozmarinul stimulează multe funcții cerebrale (concentrarea, memoria, relaționarea) și este util pentru scăderea febrei. Crește producția de bilă și ajută la promovarea funcției hepatice, ajutând astfel digestia prin eliminarea unor simptome precum greața și gazele.

Unele studii spun că rozmarinul ar putea fi util pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, grăbindu-le recuperarea

O infuzie din frunze aplicată pe păr previne apariţia cheliei şi elimină mătreaţa

Neutralizează radicalii liberi

Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori, despre care se crede că întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc circulația sângelui. Studiile de laborator au arătat că, datorită acestor compuși, planta joacă un rol important în neutralizarea particulelor dăunătoare numite radicali liberi. În Europa, rozmarinul este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea indigestiei, după ce a primit un aviz în acest sens de la Comisia de specialiști din Germania.