de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Obținut din miezul unei specii de palmier care crește în Asia de Sud-Est și Papua Noua Guinee, sago este un amidon fără gluten, bogat în carbohidrați, care îmbunătățește textura meniurilor și este o opțiune pentru persoanele care suferă de boala celiacă.
Este o sursă de energie
Versatil, asemănător boabelor de tapioca sau prezentat sub formă de pulbere și sursă principală de carbohidrați în unele părți ale lumii, sago este, practic, un tip de amidon natural plin de antioxidanți, asociat cu numeroase beneficii pentru organism. De exemplu, aceste boabe au demonstrat capacitatea de a echilibra flora intestinală și de a menține sănătatea colonului, întrucât acționează ca o fibră prebiotică. De altfel, sago este un aliment de bază în Indonezia, Malaezia sau Papua Noua Guinee, fiind considerat o importantă sursă de energie și reprezintă un excelent înlocuitor pentru făină și alte produse obținute din cereale. Concret, 100 de grame de sago aduc organismului proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați și zinc.
Spune stop aterosclerozei
Antioxidanții din sago pot neutraliza radicalii liberi, molecule legate de afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă. Cercetările au indicat prezența în sago a taninurilor și flavonoidelor, compuși pe bază de plante care susțin imunitatea și reduc inflamațiile. O serie de studii pe animale de laborator au evidențiat faptul că exemplarele în dieta cărora a fost introdus acest amidon au prezentat un risc mai redus de ateroscleroză, o boală asociată cu îngustarea arterelor din cauza acumulării de colesterol. Pe de altă parte, oamenii de știință au studiat sago din perspectiva capacității acestui tip de amidon de a scădea nivelul de zahăr din sânge, primele rezultate dovedindu-se încurajatoare pe direcția reducerii rezistenței la insulină. Sago poate fi consumat amestecat cu apă, folosit ca făină la copt sau ca agent de îngroșare, iar sub formă de perle este prezent în deserturi.
PONT. O cercetare la care au participat mai mulți sportivi a avut ca rezultat faptul că prezența sago în diferite meniuri a îmbunătățit rezistența și capacitatea corpului de a se recupera.