de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantă deosebit de hrănitoare, orezul african este bogat în nutrienți, fiind, în același timp, și foarte versatil în gastronomie. Bogăția de compuși importanți identificați în acest aliment face din orezul african nu doar un deliciu culinar, ci și un aliat al bunei funcționări a metabolismului.
Contribuie la sănătatea oaselor și dinților
Mineralele și vitaminele din orezul african sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Potrivit unor studii recente, consumul acestui aliment este de natură să stimuleze răspunsul imun al organismului. De asemenea, calciul din orezul african contribuie la sănătatea oaselor și dinților, fiind remarcabil în special ca opțiune pentru persoanele care doresc să reducă aportul de lactate ca sursă de calciu. În același timp, grație fibrelor alimentare pe care le conține, acest aliment prelungește sațietatea și atenuează problemele digestive, contribuind la detoxificarea colonului, precum și la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ în ținerea la distanță a bolilor cardiovasculare. În plus, conținutul de potasiu al orezului african favorizează menținerea unei tensiuni arteriale în parametri optimi.
Elimină daunele produse de radiațiile ultraviolete
Prin faptul că nu conține gluten, orezul african este o variantă alimentară pentru persoanele care suferă de boala celiacă. La acest tablou general contribuie și antioxidanții din acest aliment, în principal compușii fenolici și flavonoidele, care protejează celulele de stresul oxidativ și reduc riscul de boli cronice. Pe de altă parte, acest aliment aduce organismului compuși care mențin sănătatea celui mai mare organ al corpului uman, pielea, prevenind îmbătrânirea prematură a acesteia și diminuând daunele produse de radiațiile ultraviolete nocive. De asemenea, orezul african este o sursă de energie foarte importantă pentru organism, pe care îl „infuzează” cu nutrienți, prevenind anemia și carențele de vitamine și minerale.
Prin conţinutul de fitonutrienţi, orezul african diminuează inflamaţiile
Joloff
Ingrediente: 300 g orez african, 1 ceapă, 2 ardei kapia, 3 roşii din conservă (+2 linguri cu suc de tomate), 3 căţei de usturoi, 3 cm rădăcină de ghimbir, 1/4 linguriţă cu turmeric, 1 lingură cu pastă de tomate, 1,5 l supă de pui, 2 linguriţe de curry pudră, 1 linguriţă cu cimbru uscat, 1 foaie de dafin, 1 lingură cu unt, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper negru.
Mod de preparare: într-un blender se mixează 1/2 ceapă tăiată bucăţi, ardeiul, roşiile din conservă şi usturoiul curăţat, până se obține o pastă. Într-o cratiţă încăpătoare se încing două linguri cu ulei şi se adaugă pasta de legume, se căleşte, apoi se reduce flacăra și se gătește amestecând frecvent, până se evaporă lichidul - aproximativ 15 minute. Se pune turmericul şi pasta de tomate şi se mai lasă pe foc un minut, apoi se toarnă supa și se pune ghimbirul tăiat felii. Se presară sare şi se râşneşte piper negru, se aduce preparatul la punctul de fierbere și se lasă pe foc timp de 20 de minute. Supa se strecoară și se dă deoparte. Într-o tigaie foarte largă se încinge restul de ulei şi se căleşte cealaltă jumătate de ceapă, tăiată solzişori, până se înmoaie, se adaugă curry, dafinul şi cimbrul şi se mai căleşte un minut. Se „stinge” cu supa, se aduce la fierbere, se presară orezul în strat egal pe toată suprafaţa, se completează cu sare, se pun cu- buleţe de unt și se lasă la gătit 15 minute, pe foc mic. Înainte de servire, joloff se lasă acoperit timp de zece minute.