Main menu

header

974 7 2de Georgiana Mihalcea

Aproximativ 40% din populația europeană este afectată de insuficiență venoasă cronică (o denumire stiințifică pentru varice și vene varicoase), o boală care poate duce la probleme de sănătate mai grave: ulcer varicos, infarct miocardic, stop cardiac. Nici în țara noastră statisticile nu arată mai bine. Dacă în urmă cu 20 de ani doar 20% din populația României avea varice, la ora actuală, vorbim despre dublarea acestui procent. Natura ne este însă un aliat de nădejde și ne oferă multe soluții care pot ameliora această problemă.

Castanul sălbatic

Unul dintre cele mai importante ingrediente active ale castanului sălbatic este aescina. Acest compus contribuie la prevenirea edemului și la creșterea rezistenței vaselor de sânge, prevenind astfel apariția varicelor și a hemoroizilor. Puteți face un decoct din 5 g pulbere de scoarţă de castan în 100 ml apă. Fierbeți, lăsați la răcit şi apoi filtrați. Consumați 15-20 de picături pe zi, timp de 20 de zile pe lună. Faceți o pauză de 10 zile apoi puteți relua tratamentul. Tinctura se obține din 50 g pulbere din scoarţă sau din coaja care acoperă seminţele amestecată cu 150 ml alcool de 90 de grade. Se lasă timp de zece zile la macerat, agitând sticla în fiecare zi pentru a omogeniza produsul. Apoi strecurați și puneți lichidul într-un recipient de culoare închisă pe care o acoperiți cu un dop de plută. Consumați zece picături zilnic. Unguentul îl puteți prepara din 20 g extract alcoolic din seminţe amestecat cu 60 g grăsime (untură) şi aplicați pe zonele cu probleme.

Ciocul berzei

974 7 2Ciocul berzei este o plantă medicinală ce conține vitamina C, săruri minerale și tanin în cantități destul de mari. Cele mai cunoscute acțiuni ale sale sunt: antiinflamator, revitalizant, antitoxic, depurativ, astringent și antibiotic. Un decoct de ciocul berzei se face rapid din două lingurițe cu plantă tocată fin puse la fiert cu 250 ml apă, timp de cinci minute. Lăsați la răcit și aplicați comprese călduțe în zonele varicoase de mai multe ori pe zi.

Păpădia

974 7 4Păpădia are un conținut ridicat de vitamine și minerale, printre care se numără vitamina A, vitaminele B, vitamina C și vitamina D, dar și minerale, precum fierul, potasiul și zincul, nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății sistemului vascular. Infuzia se face din două lingurițe cu plantă întreagă (frunze, tulpină și rădăcină) uscate şi mărunţite peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. O acoperiți și o lăsați deoparte cam 20 de minute. După aceea strecurați licoarea și beți trei căni pe zi, după mesele principale.

Salvia

În cazul varicelor, reţetele pe bază de salvie au rolul de a înlătura blocajele existente în circulaţia venoasă a sângelui, diminuând procesele inflamatoare şi edemele la nivelul gambei. Iată cum puteți prepara o infuzie miraculoasă. Peste o linguriță cu frunze uscate (pulbere) turnați 100 ml apă clocotită și acoperiți pentru 10-15 minute. Puteți consuma două căni pe zi.

Urzica

974 7 5Urzica mai poartă și denumirea de „foc vindecător” pentru că dă senzația de arsură atunci când intră în contact cu pielea, fiind în același timp și un aliat puternic în lupta cu varicele, datorită nutrienților conținuți. Sucul se obține din frunze proaspete pe care le stoarceți bine de tot. Beți două-trei lingurițe pe zi și veți vedea cum varicele se ameliorează vizibil. Infuzia o puteți face dintr-o linguriță cu frunze uscate și tocate mărunt peste care turnați o cană cu apă clocotită. După un sfert de oră, filtrați și consumați două-trei cești în fiecare zi. Veți vedea că reprezintă un adjuvant excelent în tratarea varicelor!