Main menu

header

974 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Originară din regiunile tropicale din Asia de Sud-Est, folosită pe scară largă deopotrivă în gastronomie și ca decor pentru grădini, planta de insulină are un număr atât de mare de întrebuințări terapeutice, încât este o adevărată vedetă a medicinei naturiste.

Susține gestionarea diabetului

Mai multe studii au relevat faptul că frunzele plantei de insulină sunt bogate în fructoză, o componentă esențială pentru digestie. Fructoza este absorbită și filtrată în corpul uman, iar acest proces readuce nivelul zahărului din sânge la normal. De altfel, chiar numele plantei sugerează că aceasta este utilizată pe scară largă pentru a trata diabetul. Ingestia constantă a frunzelor plantei de insulină poate ajuta la prevenirea unor complicații de sănătate generate de nivelul mare al zahărului din sânge, precum și a bolilor cronice. De exemplu, în Asia de sud-est, frunzele plantei de insulină sunt mestecate de două ori pe zi sau se consumă 1 gram de pudră de frunze uscate, de două ori pe zi. Diabetul poate fi de obicei gestionat eficient cu o singură administrare de frunze de plantă de insulină, fapt demonstrat de zeci de studii clinice. De asemenea, prepararea frunzelor sub formă de decoct s-a dovedit o foarte eficientă metodă de a obține aceste beneficii: se fierb timp de zece minute două frunze de plantă de insulină în 250 ml apă, apoi lichidul se strecoară - se consumă două reprize pe zi.

Reduce nivelul colesterolului

Frunzele plantei de insulină au un efect semnificativ asupra nivelului colesterolului, pe care îl scad nu doar la pacienții cu diabet. Acest efect se datorează conținutului ridicat de apă și îmbunătățirii absorbției și asimilării lipidelor. Acțiunea plantei de insulină este cu atât mai importantă cu cât nivelurile crescute de colesterol din sânge au fost asociate de nenumărate cercetări cu un risc crescut de accident vascular cerebral și infarct miocardic. De altfel, grație compușilor pe care îi conține, planta de insulină este recunoscută ca un tratament eficient inclusiv pentru hipertensiune arterială. În același timp, frunzele de plantă de insulină conțin numeroși micronutrienți și compuși importanți pentru sănătate, fiind renumite pentru capacitatea de a ajuta digestia, de a menține buna funcționare a colonului, de a echilibra flora intestinală și de a facilita absorbția nutrienților conținuți de alimentele ingerate. În general, se recomandă consumarea a maximum două frunze de plantă, pe cale orală, după fiecare masă, pentru o perioadă continuă de o lună.

Inversează stresul oxidativ indus în rinichi, ficat și pancreas

Este universal recunoscut faptul că oxidarea este un proces chimic care generează radicali liberi, acumularea acestora generând risc crescut de cancer și alte boli grave, de la cele cardiovasculare la cele neurodegenerative. În acest context, planta de insulină vine cu un conținut important de antioxidanți, care combat eficient, în mod natural, stresul oxidativ al organismului, scad pericolul de daune la nivel celular și astfel protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi. De exemplu, o serie de cercetări au relevat faptul că planta de insulină poate inversa stresul oxidativ indus în rinichi, ficat și pancreas, notează healthbenefitstimes.com. De asemenea, potrivit unor cercetări internaționale, extractul etanolic din planta de insulină posedă cea mai mare concentrație de proprietăți antiproliferative și anticancerigene, con- sumul regulat al extractului inhibând dezvoltarea celulelor canceroase în organism.

Are proprietăţi diuretice

Majoritatea bolilor hepatice sunt cauzate de acumularea de lipide la nivelul acestui organ, ceea ce poate duce la afecțiuni cronice - obezitatea contribuie la toate aceste riscuri și, în plus, expune la multe altele. Potrivit unei îndelungate tradiții de utilizare în medicina Ayurveda, precum și rezultatelor unor studii extinse, anumite componente esențiale găsite în frunzele plantei de insulină ajută la descompunerea acumulării de acizi grași în ficat și îmbunătățesc funcția hepatică. Pacienții cu astfel de probleme pot consuma decoct de frunze de plantă de insulină de trei ori pe zi. În același timp, frunzele plantei de insulină posedă proprietăți antibacteriene puternice, care sunt eficiente împotriva unei game largi de bacterii. Persoanele care au dificultăți în procesul urinar pot beneficia de pe urma ingestiei constante a acestor frunze, iar administrarea sub formă de extract, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, este de natură să elimine microorganismele dăunătoare din sistemul urinar și să regleze în mod autonom sistemul excretor, efect amplificat și de proprietățile diuretice ale acestei plante renumite pentru capacitatea de a menține sănătatea rinichilor și a vezicii urinare. De altfel, în Mexic, infuziile de componente aeriene ale plantei de insulină sunt utilizate pentru a trata tulburările renale, în prima săptămână de tratament pacientul fiind instruit să consume două frunze de plantă de insulină dimineața și două seara.

Aliat în cazuri de astm bronșic

Planta de insulină are un renume consolidat pe direcția stimulării sistemului imunitar, la baza acestui efect stând cantitatea importantă - de aproape 90% - de antioxidanți pe care o furnizează corpului. Pentru întărirea sistemului natural de apărare al organismului se poate consuma un amestec de extract de frunze de plantă de insulină și miere. Pe de altă parte, numeroase studii au evidențiat faptul că planta de insulină posedă proprietăți antiinflamatoare remarcabile, care ajută la atenuarea inflamației căilor respiratorii, relaxează musculatura la acest nivel și astfel este de mare ajutor în cazuri de simptome ale alergiilor sau de episoade de astm bronșic. Planta diminuează edemul căilor respiratorii și facilitează ventilația nerestricţionată, efecte care se pot obține prin consumul zilnic de ceai de plantă de insulină, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj.

Planta de insulină posedă proprietăți considerate excepționale de protecție a pielii și de tratare a afecțiunilor cutanate - se folosește sub formă de pastă de frunze, aplicată local sau sub formă de mască

Scade febra şi durerile în gât

Persoanele care suferă de o durere în gât experimentează inițial durere, urmată de o senzație de iritație generată de inflamația faringelui. Consumul zilnic de frunze de plantă de insulină încălzite tratează eficient acest tip de simptome neplăcute. În același timp, febra care însoțește aceste suferințe în cazuri de gripă poate fi de asemenea tratată cu ajutorul frunzelor plantei de insulină, medicina Ayurveda indicând că simpla mestecare a unei frunze a acestei plante dimineața scade foarte rapid, aproape instantaneu, temperatura ridicată a corpului. Totodată, planta de insulină poate fi utilizată cu rezultate surprinzătoare ca un remediu natural pentru pierderea în greutate, întrucât a demonstrat capacitatea de a accelera metabolismul și de a contribui semnificativ la reducerea nivelului grăsimilor. Pe de altă parte, planta de insulină este considerată un excelent adjuvant în tratamentul fibromului uterin și este eficientă în reglarea ciclului menstrual.