de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Legumă versatilă, cultivată încă din Antichitate în Asia pentru gustul deosebit și proprietățile nutriționale, dovlecelul indian este un prețios aliat al sănătății, prin proprietăți terapeutice testate în timp și confirmate de oamenii de știință.
Scade colesterolul
Sărac în calorii și bogat în nutrienți importanți, dovlecelul indian este o excelentă opțiune alimentară pentru persoanele care își doresc să scadă în greutate. La acest efect se adaugă și faptul că leguma aduce organismului fibre, care, pe lângă prelungirea sațietății, au și efect de detoxificare, de menținere a echilibrului florei intestinale, de prevenire a cancerului de colon și a constipației și, de asemenea, de susținere a sănătății cardiovasculare, întrucât scad colesterolul. În același timp, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, dovlecelul indian îmbunătățește fluxul de sânge către și dinspre inimă. De altfel, sucul acestei legume este considerat una dintre cele mai bune modalități de a trata probleme cardiace cum ar fi durerea în piept, palpitațiile, hipertensiunea arterială, bătăile neregulate ale inimii. Se consumă două căni cu suc de dovlecel indian pe zi.
Atenuează crizele de tuse
Dovlecelul indian are un recunoscut efect diuretic, prezența acestei legume în dietă fiind de natură să favorizeze eliminarea deșeurilor și toxinelor prin urină. Este renumit pentru proprietatea de a susține funcțiile ficatului și de a preveni icterul, întrucât compușii pe care îi conține au efect hepatoprotector. Dovlecelul indian a demonstrat că poate elimina eficient secrețiile în exces care sunt produse în cazuri de răceală și gripă, ceea ce are ca efect ușurarea respirației și atenuarea crizelor de tuse sau de astm. Grație mineralelor importante pe care le conține, această legumă contribuie la buna funcționare a creierului, susține memoria și concentrarea. În plus, prin aportul de piridoxină, substanță implicată în producerea de serotonină și dopamină, această legumă poate atenua anxietatea și stresul.
Prin aportul de vitamina B, dovlecelul indian este recomandat în dieta femeilor însărcinate sau care alăptează
Ajută musculatura
Încărcat de antioxidanți, dovlecelul indian combate stresul oxidativ și daunele celulare generate de radicalii liberi, prevenind cancerul și alte boli cronice. De asemenea, leguma considerată un superaliment este un aliat împotriva inflamațiilor din organism, atenuând suferințele artritei sau simptomele alergiilor. Potrivit rezultatelor mai multor studii, dovlecelul indian poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, fiind de folos în special persoanelor cu predispoziție la diabet. Sub formă de suc, dovlecelul indian este un adevărat tratament de întărire a organismului, căruia îi furnizează nutrienți care susțin sistemul osos, musculatura și articulațiile. Extern, extractul de dovlecel indian este prezent în diverse formulări terapeutice pentru tratarea erupțiilor cutanate, iritațiilor pielii iritată sau daunelor provocate de razele nocive ale soarelui, iar gelul pe bază de dovlecel indian este renumit pentru tratarea eficientă a alopeciei.