de Elena Şerban
Cunoscut şi sub numele de muşchi de munte, muşchi creţ sau jebghiud de munte, muşchiul de piatră creşte în zonele muntoase, pe platourile alpine şi între jnepeni. Deşi are dimensiuni foarte mici, pentru că este o plantă deasă, poate fi observată în orice condiţii meteorologice. Conţine acizi ichenici, mucilagii, uleiuri volatile, fridelină, glucoză, vitaminele A şi B, dar şi grăsimi şi acid usnic.
Combate bronşita
Preparatele pe bază de muşchi de piatră - infuzia şi tinctura - se utilizează mai ales în cazul bronşitelor, traheitelor, insuficienţei pancretice, fiind excelente stimulente ale sistemului nervos şi adjuvante în gastritele hiperacide.
Datorită acidului usnic, muşchiului de piatră i se atribuie reale calităţi antibiotice.
Infuzie pentru stimularea apetitului
Opăriţi o linguriţă cu plantă într-o cană cu apă clocotită. Adăugaţi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Beţi trei căni de ceai pe zi. Infuzia este foarte bună şi pentru recăpătarea poftei de mâncare.
Maceratul împotriva greţurilor
Puneţi 20 de grame de muşchi de piatră în 100 ml alcool de 70 de grade. Lăsaţi la macerat timp de opt zile. Preparatul se administrează câte 40 de picături pe zi puse pe o bucată de zahăr cubic. Tinctura se foloseşte şi în cazul vărsăturilor des întâlnite la femeile însărcinate.