de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fructe de pădure cu un potențial vindecător excepțional, murele nu au doar o îndelungată tradiție de utilizare gastronomică și terapeutică, ci sunt considerate de cercetători și de nutriționiști un superali- ment care susține atât alternativele de tratament ale anumitor afecţiuni, cât şi prevenţia şi gestionarea simptomelor altora.
Fortifică sistemul imunitar
Murele sunt o adevărată minune a lumii naturale din perspectiva conținutului de minerale, fibre, antioxidanți. Literatura de specialitate abundă de rezultate ale unor cercetări care atestă faptul că delicioasele și parfumatele fructe de pădure, vedete ale atâtor meniuri și de o versatilitate culinară remarcabilă, sunt adevărate campioane ale conținutului de vitamina C: 200 grame de fructe crude aduc organismului jumătate din necesarul zilnic al acestui nutrient esențial, binecunoscut pentru aportul la formarea colagenului, a țesutului conjunctiv și a vaselor de sânge, precum și pentru rolul său crucial în vindecarea rănilor, absorbția fierului și susținerea acordată sistemului imunitar, mult mai bine echipat pentru a face față infecțiilor și bolilor. De asemenea, vitamina C din mure este un antioxidant de calibru - combate eficient acțiunea nocivă a radicalilor liberi, stresul oxidativ și daunele la nivel celular.
Prelungesc saţietatea
Nenumărate cercetări au relevat, pe de o parte, importanța aportului de fibre în alimentație, iar pe de altă parte, realitatea că sute de milioane de oameni nu consumă suficiente și, ca urmare, ajung să sufere de anumite afecțiuni, digestive, dar nu numai. În acest tablou general, murele se remarcă prin aportul acestor substanțe atât de importante, care pot menține echilibrul microflorei intestinale, curăță colonul, previn constipația și scad nivelul colesterolului. Iar prin prelungirea sațietății, fibrele din aceste fructe sunt aliați redutabili ai menținerii greutății corporale în parametri normali și previn supraalimentarea, fiind una dintre cele mai recomandate gustări și grație conținutului foarte scăzut de calorii. Acțiunea benefică a fibrelor din mure se extinde inclusiv la nivelul sănătății sistemului cardiovascular, prin scăderea nivelului colesterolului „rău” (LDL), principala componentă al plăcilor care provoacă ateroscleroza. Un studiu clinic care a inclus voluntari cu niveluri ridicate de lipide din sânge a relevat faptul că participanții care au primit 300 ml suc de mure cu pulpă de fruct în fiecare zi, timp de opt săptămâni, au înregistrat reduceri semnificative ale compușilor asociați cu risc crescut de boli de inimă. În plus, antocianinele din mure sunt compuși binecunoscuți pentru capacitatea de a relaxa vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește semnificativ funcționarea inimii și a întregului sistem cardiovascular.
Susțin coagularea sângelui
Murele sunt o adevărată comoară de vitamina K. Pe lângă faptul că este un nutrient important, implicat în procesele de coagulare a sângelui, acesta joacă un rol și în metabolismul osos. Dat fiind faptul că deficitul de vitamina K poate duce la subțierea oaselor, faptul că o cană cu mure crude oferă peste o treime din valoarea zilnică recomandată a acestei vitamine este de natură să prevină fragilizarea oaselor și fracturile. De asemenea, vitamina K din mure are efect benefic asupra sângerărilor menstruale abundente. De asemenea, consumul de mure, prin manganul pe care îl furnizează organismului, este foarte indicat pentru un sistem imunitar puternic și ajută organismul să metabolizeze carbohidrații și aminoacizii. În plus, consumul acestor fructe de pădure susține gestionarea optimă a nivelului zahărului din sânge, iar sucul de mure se recomandă împotriva colitei.
Previn pierderile de memorie
Consumul de mure poate îmbunătăți sănătatea și funcționarea creierului și previne pierderile de memorie cauzate de îmbătrânire, arată o analiză publicată de revista Journal of Agricultural and Food Chemistry. Potrivit oamenilor de știință, antioxidanții din aceste fructe ajută la combaterea radicalilor liberi, reduc inflamația și modifică modul în care comunică neuronii. În același timp, ca parte a beneficiilor arsenalului antioxidant ingerat odată cu consumul de mure, mai multe studii au evidențiat o corelaţie directă între integritatea cerebrală şi aportul adecvat al compuşilor cu rol în neutralizarea activităţii speciilor reactive de oxigen, ceea ce reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative - demență, Alzheimer, Parkinson. În același timp, potrivit rezultatelor unui studiu recent, extractul de mure are proprietăți antibacteriene și acționează eficient împotriva unor tipuri de bacterii care cauzează boli ale cavității bucale, cum sunt gingivita, stomatita sau acumulările de bacterii care generează carii dentare. De altfel, în diferite culturi se consideră prin tradiție că mestecarea frunzelor de mur poate ameliora durerile de dinţi.
Calmează tusea convulsivă
Murele sunt printre cele mai vechi plante medicinale, iar izvoarele istorice indică faptul că erau folosite în scopuri terapeutice încă de pe vremea lui Hipocrate. În medicina tradiţională şi homeopată, consumul de mure este asociat cu numeroase beneficii asupra sănătăţii, întreaga plantă care produce aceste fructe fiind bine valorificată din perspectivă terapeutică. De exemplu, este cunoscut faptul că decoctul din rădăcină de mur este folosit pentru a trata cu eficienţă ridicată cazurile de dizenterie, iar din tulpinile arbustului se prepară ceai pentru tratamentul tusei convulsive. Pe de altă parte, cum comunitatea ştiinţifică îşi îndreaptă atenţia din ce în ce mai mult asupra alternativelor naturale de terapie a anumitor afecţiuni, murele sunt studiate din perspectiva furnizării unor soluții naturale împotriva rezistenței la antibiotice, întrucât aceste fructe conţin compuşi activi biologic, care au activitate antimicrobiană. În plus, ca parte a familiei superalimentelor, murele au substanțe suficient de puternice încât să poată deveni eficiente inclusiv împotriva cancerului. Potrivit rezultatelor unor cercetări, compușii vegetali din aceste fructe de pădure pot influența benefic expresia genică și au potențialul de a inhiba una dintre enzimele responsabile de creșterea celulelor canceroase. Nu în ultimul rând, nutrienții din mure au fost asociați de numeroase cercetări cu proprietatea de a încetini îmbătrânirea.
Salată de fructe cu sos de mure
Ingrediente: pentru sosul de mure: 150 g mure (proaspete sau congelate), 3 linguri cu zahăr tos, 2 plicuri cu zahăr vanilat. Pentru salată: 1 felie de pepene roșu, 1 felie de pepene galben, 2 felii de ananas, felii de măr dulce.
Mod de preparare: pentru sos, se fierb murele împreună cu zahărul timp de cinci minute, se iau de pe foc, se presară zahărul vanilat, se strivesc ușor fructele în lichid și se dau deoparte, să se răcorească bine. Pepenii se curăță de semințe și se taie cubulețe împreună cu restul de fructe. Se combină și se servesc în boluri transparente, cu sosul răcit de mure turnat deasupra.