Main menu

header

985 7 2de Georgiana Mihalcea

Studiile arată că mărarul ne furnizează antioxidanți antiinflamatori, care sunt substanțe ce pot juca un rol important în prevenirea sau întârzierea leziunilor celulare. Când este utilizat în scopuri medicinale, acesta poate oferi beneficii precum scăderea colesterolului rău și gestionarea diabetului, dar și reducerea durerilor menstruale și a anxietății travaliului. Mărarul proaspăt (dar și cel uscat ori congelat) poate fi adăugat în multe feluri de mâncare, inclusiv salate, pentru un plus de savoare, dar și pentru toate aceste proprietăți vindecătoare și aducătoare de sănătate.

Reglează nivelul de colesterol

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite. Riscurile pentru sănătate cresc pe măsură ce cantitatea de colesterol din sânge crește. Pentru că se ştie că colesterolul mărit în sânge aduce cu sine riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. S-a demonstrat că suplimentarea cu mărar reduce colesterolul total și colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL).

Are proprietăţi antioxidante

Aproximativ 11,3% dintre adulții din SUA cu vârsta de 18 ani sau mai mult au diabet și mai mult de unul din trei au prediabet. Forma cronică crește riscul afecțiunilor precum demența, bolile de inimă, osteoporoza (pierderea osoasă), boli renale, depresia și funcția imunitară slăbită. Studiile au demonstrat că un consum regulat de mărar duce la scăderea glicemiei și reduce riscul complicațiilor diabetului. Acest lucru se datorează probabil proprietăților antioxidante ale acestei plante, precum și capacității sale de a schimba genele implicate cu căile de reglare a glicemiei (zahăr) și grăsimilor. Într-un studiu mic, la 42 de pacienți cu diabet zaharat de tip II li s-a administrat aleatoriu fie 3 grame de pudră de mărar pe zi, fie un placebo (o pastilă care nu are niciun efect asupra organismului). Suplimentarea cu mărar a scăzut semnificativ nivelurile sangvine de insulină (un hormon care reglează zahărul din sânge), colesterolul total și colesterolul LDL. De asemenea, a crescut colesterolul lipoproteinelor de înaltă densitate („bun”). HDL transportă colesterolul departe de artere și înapoi la ficat, unde LDL „rău” este descompus și excretat din organism.

Alină durerile menstruale

Aproximativ 50% dintre femeile care au menstruație suferă de dismenoree (dureri menstruale), iar jumătate dintre ele au dureri severe, dar mărarul le poate diminua. De exemplu, un studiu a constatat că pulberea de mărar a fost la fel de eficientă ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) numit acid mefenamic în reducerea durerii menstruale. AINS acționează prin oprirea producției de către organism a unei substanțe care provoacă durere și inflamație.

Mărarul este o sursă bogată de flavonoide, pigmenți naturali care au proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatorii, antivirale şi care oferă efecte de protecție a creierului și sprijin imunitar

Alungă anxietatea travaliului

Mai multe studii publicate au analizat efectele diferitelor forme de mărar asupra durerii și progresiei travaliului, precum și a anxietății în timpul nașterii. Oxitocina este un hormon care scade stresul și stimulează contracțiile în timpul travaliului. Oxitocina este un medicament aprobat de FDA pentru întărirea contracțiilor uterine sprijinind nașterea vaginală. Un studiu efectuat pe 100 de femei însărcinate a comparat efectele semințelor de mărar fierte și ale oxitocinei. Mai puține persoane din grupul cu semințe de mărar au experimentat niveluri severe sau aproape severe de anxietate. Travaliul a fost mai scurt în această parte a eșantionului. Acest lucru sugerează că semințele de mărar ar putea fi folosite ca un tratament eficient pentru a diminua anxietatea în timpul travaliului și pentru a scurta durata sa. De asemenea, poate reduce ratele de operație cezariană (cezariană) la persoanele care sunt îngrijorate de naștere.