Main menu

header

986 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Ca unele dintre cele mai iubite fructe de pe planetă, cireșele vin pe mesele oamenilor cu un tezaur de gust și de aromă, precum și cu o comoară de nutrienți cu efecte benefice redutabile asupra sănătății.

Fortifică sistemul imunitar

Cireșele sunt delicioase, dar, mai important, conțin vitamine, minerale și compuși vegetali cu acțiune remarcabilă asupra metabolismului. Oamenii de știință au studiat intens aceste fructe-vedetă și au ajuns la concluzia că toate soiurile sunt foarte hrănitoare și pline de fibre, vitamine, minerale, proteine, antioxidanți. Ca urmare, grație prezenței fibrelor, cireșele sunt aliați ai microflorei intestinale sănătoase, detoxifică, previn constipația, cancerul de colon și scad colesterolul. Mai departe, vitamina C, pe care cireșele o conțin din abundență, este esențială pentru fortificarea sistemului imunitar și contribuie la apărarea organismului în fața infecțiilor. La rândul său, potasiul din aceste fructe înmiresmate este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă și multe alte procese vitale ale corpului.

Ţin la distanţă îmbătrânirea prematură

Concentrația mare de compuși vegetali din cireșe este considerată responsabilă pentru numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct. În prima linie a acestui aport sunt antioxidanții. Aceștia ajută la combaterea stresului oxidativ, o acumulare asociată cu multiple boli cronice și cu îmbătrânirea prematură. Compușii cu efect antiinflamator din cireșe atenuează simptomele gutei și artritei. O analiză extinsă a rezultatelor mai multor studii a evidențiat faptul că un consum regulat de cireșe a redus eficient inflamația și markerii stresului oxidativ, iar un alt studiu, pe sute de pacienți cu gută, a demonstrat că persoanele care au mâncat cireșe proaspete timp de două zile au înregistrat cu 35% mai puține crize. De asemenea, aceste fructe sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice vegetale care ajută la combaterea diabetului, declinului mental și a anumitor tipuri de cancer.

Îmbunătăţesc performanţa la efort

Cercetările oamenilor de știință au pus în lumină capacitatea cireșelor de a ameliora durerea, leziunile și inflamația musculară după efortul fizic intens. Mai precis, s-a descoperit că sucul și concentratul de cireșe accelerează recuperarea musculară, scad durerile musculare induse de antrenament și previn pierderea forței la sportivii de elită. Mai mult, există dovezi că produsele din cireșe pot îmbunătăți performanța la efort - un studiu la care au participat alergători de anduranță a demonstrat că sportivii care au consumat 480 mg pulbere de cireșe zilnic timp de zece zile înainte de un semimaraton au avut în medie un timp de cursă cu 13% mai rapid și au experimentat mai puține dureri musculare.

Consumul de cireșe, proaspete sau sub formă de suc, ajută la îmbunătățirea calității somnului

Menţin regularitatea bătăilor inimii

Creșterea aportului de cireșe este o modalitate de a proteja inima. Numeroase studii au relevat faptul că aceste fructe sunt bogate în compuși care promovează sănătatea cardiovasculară, în frunte cu antioxidanții și polifenolii. De asemenea, 150 grame de cireșe dulci fără sâmburi oferă 10% din necesarul zilnic de potasiu, mineral care este esențial pentru menținerea regularității bătăilor inimii, reglarea tensiunii arteriale și eliminarea excesului de sodiu din organism. De asemenea, cireșele sunt considerate un aliment care previne accidentul vascular cerebral. La rândul lor, polifenolii din aceste fructe sunt asociați cu prevenirea daunelor celulare și reducerea inflamației.