Main menu

header

987 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Gustare răcoritoare și hidratantă, pepenele roșu este delicios, prietenos cu dieta și, în același timp, un furnizor imbatabil de nutrienți, care aduce nenumărate beneficii sănătății tuturor.

Scade nivelul acizilor grași saturați din organism

Iubitorii de pepene roșu știu că acest fruct unic este încărcat de savoare, are un gust minunat și conține numeroase vitamine. Oamenii de știință confirmă remarcabilele proprietăți ale acestui deliciu culinar, fiecare nou studiu relevând faptul că nutrienții din acest fruct aduc organismului nenumărate beneficii. Astfel, o recentă cercetare a demonstrat faptul că persoanele care au băut suc de pepene roșu timp de două săptămâni au înregistrat o îmbunătățire a ritmului cardiac, iar administrarea de suplimente pe bază de fruct a demonstrat capacitatea de a susține funcția vasculară a voluntarilor. Aceste efecte se datorează, potrivit rezultatelor publicate de revista Nutrients, celor doi compuși importanți din pepenele roșu, L-citrulina și L-arginina. De asemenea, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate și Nutriție din SUA, persoanele care includ acest fruct în mod regulat în dietă consumă mai puține zaharuri procesate și manifestă niveluri mai scăzute de acizi grași saturați în organism.

Promovează sănătatea tractului digestiv

Copiii și adulții care consumă în mod regulat pepene roșu au în ansamblu o dietă de calitate superioară, grație aportului de fibre, magneziu, potasiu, vitamina C, vitamina A, licopen și alți carotenoizi din acest fruct. Datorită acestor nutrienți importanți, experții consideră că pepenele roșu este un aliment care poate scădea stresul oxidativ al organismului, proces care poate declanșa dezechilibre și chiar boli grave. De exemplu, pepenele roșu poate ajuta la combaterea formării de radicali liberi care cauzează cancerul. Și riscul de astm este mai scăzut la persoanele care consumă nutrienți precum cei din pepenele roşu - unul dintre aceştia este vitamina C, care este prezentă din abundenţă în acest fruct. În același timp, dat fiind faptul că are în compoziție fibre, pepenele roşu ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv.

„Acest studiu se adaugă la dovezile care susțin că un consum regulat de pepene roșu are efect asupra sănătății cardio-metabolice” (Jack Losso, Școala de Nutriție și Științe Alimentare a Universității de Stat din Louisiana, SUA)

Stimulează funcţionarea bilei

Colina din pepenele roșu este o substanţă importantă şi versatilă, pe care oamenii de știință au legat-o de mecanismul somnului, al mişcărilor musculare, al învăţării şi memorării. În același timp, colina ajută la menţinerea structurii membranei celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase și poate combate inflamaţiile cronice. Totodată, pepenele roşu şi sucul acestui fruct pot reduce durerile musculare date de contracţii, diminuând și timpul de refacere după exerciţiile fizice intensive. Pe de altă parte, o cură cu pepene roșu este una dintre cele mai eficiente modalități de a detoxifica organismul, întrucât efectul diuretic al fructului curăță rinichii și stimulează funcționarea bilei.