de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Creşte în curţi, pe marginea drumurilor, pe câmpuri… Pătlagina este atât de comună, încât poate trece neobservată, dar pentru cei care cunosc virtuțile acestui tămăduitor, planta este o adevărată forță a lumii naturale.
Are proprietăţi expectorante
Antiinflamatoare, antibacteriene şi antiiritante, frunzele de pătlagină pot fi folosite extern, în cazul rănilor uşoare şi înţepăturilor de insecte, precum și intern, pentru tratarea unei serii de afecțiuni. Frunzele plantei sunt bogate în vitaminele C, A, K, betacaroten, calciu, potasiu, iar seminţele sunt o sursă excelentă de proteine şi fibre, la care se adaugă mucilagiile. Consumată sub formă de ceai, conform indicațiilor de pe ambalaj, planta contribuie la detoxificarea organismului, având rol adjuvant în cazuri de răceli, gripe şi bronşite. De altfel, frunzele de pătlagină conţin o cantitate însemnată de mucilagii, ce ajută la fortificarea sistemului imunitar și au proprietatea foarte importantă de a elimina toxinele acumulate în plămâni, pătlagina fiind de mare folos inclusiv pentru fumătorii care renunță la acest obicei și doresc să-și curețe plămânii. Siropul de pătlagină este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, expectorante, antispasmodice şi este recomandat împotriva infecţiilor respiratorii.
Reduce inflamaţiile
Potrivit unor studii pe animale de laborator, pătlagina poate contribui la reducerea nivelului inflamaţiilor, datorită compuşilor specifici, inclusiv flavonoide, terpe- noide, glicozide şi taninuri. Administrată sub formă de extract, planta a demonstrat capacitatea de a proteja ficatul de daunele provocate de toxine. Pe de altă parte, un studiu clinic a relevat faptul că aplicarea unui gel pe bază de pătlagină a contribuit la vindecarea mult mai rapidă a leziunilor ulceroase ale piciorului, grație faptului că planta conţine o substanţă numită alantoină, cu capacitate de a stimula regenerarea celulară. Pătlagina poate fi utilizată proaspătă sau uscată, sub formă de ceaiuri, tincturi, unguente etc. Ceaiul de pătlagină este utilizat pentru calmarea inflamaţiei la nivel gastrointestinal şi se prepară acoperind două frunze proaspete de plantă cu 250 ml apă clocotită. Se consumă după zece minute de infuzare.
PONT. Extractul de pătlagină este utilizat în produse care tratează eczemele pielii.