Main menu

header

988 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Faimoasă în medicina Ayurveda, shankhpushpi este o plantă care și-a cucerit renumele înainte de orice pentru beneficiile pe care le aduce creierului. Dar proprietățile sale terapeutice se extind și la nivelul altor organe și sisteme ale organismului, ceea ce face din acest tămăduitor natural un aliat al bunei funcționări a metabolismului uman.

Un bun antidepresiv

Plantă cu flori albastre, folosită în Ayurveda, shankhpushpi este binecunoscută în toată Asia, dar nu numai, pentru capacitatea de a îmbunătăţi funcţiile cognitive şi memoria. Cu efectul său calmant asupra minţii, planta favorizează concentrarea și claritatea mentală. În general, se consideră că administrarea de shankhpushpi sub formă de pulbere, capsule, sirop sau extract poate fi benefică în susţinerea sănătăţii creierului, favorizând cal- mul psihic, raționamentul, învățarea, rezolvarea problemelor și vigilența. Pe de altă parte, planta are puternice efecte antistres, antidepresie și antianxietate, fiind extrem de utilă întrucât echilibrează neurotransmițătorii și crește secreția de dopamină, care, la rândul său, menține nivelul de serotonină sub control. Planta se folosește sub formă de decoct, preparat din fierberea unei lingurițe cu pulbere de shankhpushpi cu o cană cu apă. Se răcește, se filtrează și se consumă, în dozele recomandate.

Preîntâmpină retenţia de lichide

Shankhpushpi este redutabilă în tratarea diferitelor afecțiuni cardiace, datorită naturii sale puternic antioxidante. Planta întărește mușchiul inimii și previne acumularea de lipide în vasele de sânge. Prin constituenți bioactivi ca extractul etanolic, shankhpushpi reduce nivelurile de acizi grași și, prin urmare, scade riscul de atac de cord, cheaguri de sânge și joacă un rol important în diminuarea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, proprietățile digestive ale acestei plante originare din India stimulează secreția de sucuri gastrice, sporesc absorbția nutrienților esențiali și previn retenția de lichide, tratând eficient și rapid durerile abdominale, colita sau sindromul colonului iritabil. În același timp, shankhpushpi este binecunoscută pentru capacitatea de a atenua migrenele, inclusiv cronice. Masarea frunții cu ulei de plantă are un efect liniștitor și răcoritor. De altfel, acest tip de calmare este de natură să recomande planta și pentru tratarea naturistă, fără efecte secundare, a insomniei. De regulă, se administrează pulbere de shankhpushpi dizolvată într-un pahar cu lapte, cu efect de echilibrare a metabolismului și de inducere a unui somn odihnitor.

Shankhpushpi tratează natural anorexia nervoasă

Calmează disconfortul generat de psoriazis

Shankhpushpi joacă un rol important în tratarea diferitelor infecții ale pielii. Abundența de antioxidanți din plantă este foarte eficientă în îndepărtarea radicalilor liberi nocivi din organism, calmând, în paralel, senzația de mâncărime și disconfortul cauzate de afecțiuni precum psoriazisul, eczemele, acneea, arsurile solare. De asemenea, planta acționează ca un tonic al pielii, pătrunde adânc în straturile epidermei, o hrănește din interior și conferă tenului o strălucire radiantă, întrucât netezește ridurile și înlătură petele întunecate. Se poate aplica regulat pe față un amestec dintr-o lingură cu pudră de shankhpushpi amestecată cu miere și apă de trandafiri - se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește.