Main menu

header

988 8 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Semețul arbore numit copaiba, originar din America de Sud, furnizează sănătății umane un ulei gros, cu aspect de rășină, care, distilat cu abur, este utilizat pentru prevenirea sau tratarea unor afecțiuni, grație numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. 

Accelerează vindecarea rănilor

Națiunile care locuiesc în zonele în care crește copaiba au folosit secole la rând uleiul-rășină al acestui copac impozant. Știința modernă a relevat în dreptul acestui ulei proprietăți antiinflamatoare, capacitatea de a accelera vindecarea rănilor, efect analgezic și acțiune eficientă împotriva infecțiilor. Chiar dacă multă vreme beneficiile acestui tip de ulei au fost mai mult anecdotice, cercetătorii s-au aplecat asupra acestui produs, iar testele efectuate pe animale de laborator s-au dovedit în mare parte încurajatoare, confirmând calitățile uleiului de copaiba. De exemplu, o cercetare care a evaluat efectele acestui tip de ulei pe exemplare de animale de laborator cu scleroză multiplă a relevat faptul că produsul a scăzut anumite molecule asociate cu inflamația și a diminuat cantitatea de radicali de oxigen, care poate duce la deteriorarea celulelor.

Inhibă dezvoltarea Staphylococcus aureus

Un studiu recent a evaluat activitatea antimicrobiană a uleiului-rășină de copaiba împotriva unei tulpini standard a bacteriei Staphylococcus aureus, care poate provoca infecții ale pielii și ale rănilor. Cercetătorii au descoperit că inclusiv concentrațiile scăzute de ulei au inhibat creșterea bacteriilor. O altă cercetare a evaluat efectele masajului cu ulei de copaiba asupra nivelului de durere al pacienților cu artrită și astfel s-a constatat faptul că acest produs natural, care se extrage cu ajutorul unei sonde direct din trunchiul arborelui, a dus la o scădere a scorurilor durerii, la o creștere a forței degetelor și la îmbunătățirea dexterității acestora.

Un studiu derulat pe animale de laborator a evidențiat capacitatea uleiului de copaiba de a reduce dimensiunile leziunilor provocate de leishmanioză cutanată (infecție cu un parazit, transmisă prin intermediul muşcăturii unor insecte)