de Georgiana Mihalcea
Beneficiile pentru sănătate ale oregano sunt de mult cunoscute ca fiind antifungice, antivirale și antibacteriene. Este un superaliment antibiotic natural, deoa- rece are aplicații nu numai în lumea medicală, ci este utilizat și pe o scară largă în gătit. O gamă variată de beneficii ale plantei de oregano au fost observate din cele mai vechi timpuri de populațiile din întreaga lume, fiind folosit pentru a trata diferite probleme de sănătate.
Folosit împotriva agenților patogeni rezistenți la antibiotice
Oregano conține carvacrol și timol care pot ajuta la reducerea sau prevenirea creșterii sau răspândirii bacteriilor, ciupercilor, paraziților și a unor viruși. Într-un studiu in vitro, cercetătorii au folosit extract de oregano împotriva agenților patogeni rezistenți la antibiotice (germeni care dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le ucide), cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și au descoperit că planta a prezentat cel mai bun efect antibacterian. Beneficiile vin atât din consumul frunzelor crude și uscate, precum și a ceaiului. Iată cum se prepară acesta: peste o lingură cu frunze proaspete tocate se adaugă o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat cinci-zece minute, apoi se strecoară și se consumă. Ceaiul din frunze uscate se face din două căni cu apă fiartă și o lingură cu plantă. Acest condiment este un puternic antioxidant și are proprietăți antimicrobiene, ceea ce face ca ceaiul de oregano ideal în tratarea afecțiunilor și bolilor specifice sezonului rece și nu numai.
Reduce inflamația
Oregano conține o mare varietate de antioxidanți care contribuie la eliminarea radicalilor liberi (molecule reactive și instabile produse în celule prin metabolism) și la reducerea inflamației. Un studiu a examinat efectele surselor concentrate de ulei esențial de oregano asupra celulelor inflamate ale pielii. Cercetătorii au extras celulele pielii umane și le-au stimulat cu surse de inflamație, cum ar fi interleukina-1-beta, factorul de necroză tumorală-alfa, interferonul-y, factorul de creștere a fibroblastelor de bază, factorul de creștere epidermic și factorul de creștere derivat din trombocite. Apoi, au supus celulele la diferite concentrații de ulei esențial de oregano și au examinat nivelurile mai multor biomarkeri inflamatori, care au scăzut după expunerea la acesta. Oamenii de știință consideră că aceste informații sunt promițătoare pentru utilizarea acestei plante în produsele de îngrijire a pielii, în special pentru vindecarea rănilor. De asemenea, conține betacariofilen (E-BCP), o substanță care inhibă inflamațiile și ar mai putea fi benefică și pentru afecțiuni precum osteoporoză și arteroscleroză, dar și sindromul metabolic.
Inactivează 90% din virusul herpes simplex
Compușii găsiți în oregano pot ajuta la protejarea celulelor. De exemplu, carvacrolul și timolul pot omorî celulele canceroase, ducând astfel la încetinirea creșterii tumorii și previnirea răspândirii cancerului. Oregano conține și quercetină, un alt antioxidant care poate proteja celulele de deteriorare. Oregano dispune de mulți nutrienți, compuși ce neutralizează radicalii liberi și pot ajuta în prevenirea cancerului. Pe lângă lupta cu bacteriile, unele teste de laborator par să sugereze că oregano și compușii săi chimici ar putea să ofere protecție și împotriva unor viruși. Într-un test de laborator, carvacrolul a reușit să inactiveze norovirusul, o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stomac, la doar o oră de la aplicarea tratamentului. Un alt studiu a constatat că aceiași compuși au inactivat 90% din virusul herpes simplex în doar o oră. Frunzele de oregano pot fi folosite atât proaspete, cât şi uscate. Adesea sunt utilizate în mâncărurile cu roșii, sosuri de paste și pizza. Planta poate fi folosită în produse de patiserie, preparate cu legume sau alături de pește. Atunci când gătiți, puteți presăra oregano peste carne pentru a obține o aromă mai bună. Poate fi presărat și în marinate sau umpluturi. Mai puteți adăuga planta în aluatul pentru pâine sau pizza sau într-o salată de legume. Pentru o gustare rapidă, presărați oregano peste felii de mozzarella cu roșii, peste care turnați ulei de măsline. Este recomandat să puneți oregano la finalul procesului de gătit, pentru a maximaliza aroma. De asemenea, puteți tăia sau măcina frunzele pentru a vă bucura de și mai multă aromă.
Sprijină managementul diabetului
Diabetul este o tulburare metabolică cronică care necesită autogestionare zilnică. Persoanele cu diabet trebuie să aibă în vedere dieta, exercițiile fizice, stresul, somnul, medicamentele, automonitorizarea zahărului din sânge și multe altele. Adoptarea unei diete bogate în plante oferă cantități ample de vitamine, fibre, vitamine și minerale. Includerea oreganoului în planul dumneavoastră de alimentație dă un plus de vitamina K și alți compuși vegetali care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și pot reduce inflamația. Studiile au arătat că uleiul de oregano poate scădea colesterolul. Într-un studiu, din 48 de persoane cu colesterol ușor ridicat, 32 de participanți au primit 25 ml extract de ulei de oregano după fiecare masă. După trei luni, cei cărora li s-a administrat ulei de esențial au avut colesterol LDL (rău) mai scăzut și colesterol HDL (bun) mai ridicat, comparativ cu cei cărora li s-a dat doar sfaturi de dietă și stil de viață.
Tratează Candida
Ciuperca poate fi inofensivă, dar creșterea excesivă poate duce la probleme intestinale și infecții bucale. Cea mai cunoscută este Candida, care reprezintă cea mai frecventă cauză a infecțiilor la nivel mondial. Conform studiilor, oregano s-a dovedit a fi eficient împotriva a cinci tipuri diferite de Candida. De asemenea, același carvacrol este foarte eficient împotriva acestora, în special atunci când sunt localizate în cavitatea bucală. Nivelurile ridicate de ciuperci de Candida au fost legate de anumite afecțiuni intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulceroasă.