de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Iasomia este una dintre cele mai încântătoare plante decorative cu proprietăți medicinale. Plină de simbolistică, această floare apreciată din Antichitate a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu mii de ani și continuă să reprezinte una dintre cele mai utilizate în peisagistică și, de asemenea, în terapiile naturiste.
Induce calmul şi relaxarea
În Egiptul Antic, iasomia era utilizată pe scară largă pentru parfumarea corpului și în scopuri medicinale. Dincolo de aspectul său, de rezistența sa proverbială și de florile cu o aromă de excepție, iasomia este și un mare vindecător al lumii naturale. În primul rând, ceaiul din flori este considerat unul dintre cele mai bune calmante ale sistemului nervos. Aroma unică a florilor poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, promovând relaxarea și calmul. Totodată, uleiul esențial de iasomie și ceaiurile care conțin extracte de plantă sunt adesea folosite pentru a îmbunătăți calitatea somnului și pentru a combate insomnia. În același timp, potrivit rezultatelor mai multor studii, iasomia are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, fiind și un bun antispastic, antibacterian şi expectorant, motive pentru care este recomandată în cazuri de tulburări respiratorii - bronşite, tuse, răguşeală, laringită.
Utilă în cazuri de gastrită hipoacidă
Iasomia este un ajutor naturist ideal pentru normalizarea tensiunii arteriale, efectele sale calmante extinzându-se și la acest nivel. Planta și-a cucerit un binemeritat renume pe direcția accelerării convalescenței și reglării metabolismului. Pe de altă parte, dat fiind faptul că iasomia este o importantă sursă naturală de acid salicilic, are efect analgezic și calmează durerile menstruale, cefaleele, migrenele, durerile articulare. În plus, planta măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind utilă în cazuri de gastrită hipoacidă. Studiile au arătat capacitatea iasomiei de a atenua durerile de stomac, diareea, balonarea şi s-a dovedit a fi foarte utilă în tratarea sindromului de colon iritabil. În plus, consumul de ceai de plantă încurajează creşterea bacteriilor bune din intestin. În dreptul ceaiului de iasomie specialiștii menționează și proprietatea de a ajuta la eliminarea excesului de acid uric din sângele bolnavilor de gută.
Iasomia este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în produsele de aromoterapie
Reglează producerea de insulină
Ceaiul de iasomie a apărut pentru prima dată în documentele oficiale în timpul dinastiei Song, din China, în secolul al XIII-lea d.Hr. Acest ceai este obţinut prin amestecarea frunzelor de ceai verde sau alb cu flori proaspete de iasomie, băutura parfumată care rezultă fiind foarte populară în toată lumea și plină de beneficii pentru sănătate. Astfel, o serie de studii au demonstrat că iasomia, consumată regulat sub formă de ceai, reduce riscul de diabet, întrucât planta reglează nivelul de zahăr din sânge și formarea insulinei în corp. Totodată, prin bogăția de antioxidanți, ceaiul de iasomie contribuie la eliminarea radicalilor liberi, protejând astfel organismul de stres oxidativ și prevenind bolile cronice, fiind asociat și cu efecte pozitive în anumite tipuri de cancer (de vezică urinară, colon, prostată, sân).