de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cereală foarte hrănitoare, omniprezentă în meniul celor mai longevivi cetățeni ai planetei, meiul japonez oferă mai multe beneficii pentru sănătate, grație nutrienților și compușilor pe care îi conține din abundență.
Menține sub control tensiunea arterială
Vitamine, minerale, antioxidanți, fibre… Meiul japonez aduce sănătății, funcționării metabolismului și chiar tratării unor predispoziții de a dezvolta boli un adevărat tezaur de nutrienți. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile care pot fi găsite în cantități mari în acest aliment ajută corpul să digere alimentele, mențin peristaltismul intestinal normal, previn constipația și cancerul de colon și hrănesc bacteriile bune, menținând astfel echilibrul microflorei intestinale și prelungesc sațietatea, cereala fiind astfel recomandată pentru gestionarea greutății corporale. În plus, fibrele scad colesterolul, prezența meiului japonez în dietă fiind o opțiune excelentă pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De altfel, acest efect este amplificat de prezența în cereală a magneziului și potasiului, care ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale, ceea ce scade riscul de boli de inimă.
Energizează organismul
Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, evaluarea glicemică a meiului japonez a demonstrat că această cereală este o alegere bună pentru persoanele cu diabet sau care au predispoziție de a dezvolta această boală cu incidență tot mai mare la nivel mondial și care apare la vârste tot mai fragede. De asemenea, prin aportul de antioxidanți, meiul japonez protejează celulele de stresul oxidativ și astfel poate preveni instalarea unor afecțiuni cronice grave, de la cancer la boli neurodegenerative. În plus, această cereală de excepție oferă organismului uman carbohidrați de calitate, care se transformă în energie pe tot parcursul zilei. Meiul japonez are minerale importante, cum ar fi fierul și zincul, de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos, pentru a produce mai multe globule roșii și astfel să oxigeneze corespunzător organele și țesuturile. În același timp, fierul este demonstrat de știință ca un element foarte important pentru prevenirea anemiei feriprivă, care se instalează atunci când organismul nu dispune de o cantitate suficientă din acest mineral pentru a produce hemoglobina, o proteină din structura eritrocitelor. De asemenea, meiul japonez are un renume consolidat pe direcția îmbunătățirii funcției imunitare, ținând organismul la adăpost de infecții și patogeni.
Fibrele din meiul japonez previn constipaţia şi cancerul de colon
Niacina, riboflavina și biotina din meiul japonez contribuie semnificativ la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor