Main menu

header

992 6 1de Georgiana Mihalcea

Piețele sunt pline de dovlecei în perioada verii, iar specialiștii ne recomandă cu căldură să-l includem în dieta noastră. Este extrem de benefic pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de potasiu, vitamina C și betacaroten. Dovlecelul mai conține calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc și vitaminele B1, B2, B9. Această plantă poate ajuta oasele, tiroida și prostata. Beneficiile sale sunt numeroase, iar printre ele se află îmbunătățirea digestiei și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Previne apariția cancerului

Multe cercetări indică beneficiile potențiale ale dovleceilor în împiedicarea apariției cancerului. Un jucător-cheie în acest sens poate fi zeaxantina antioxidantă, care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. Alți antioxidanți care pot avea, de asemenea, un rol în prevenirea cancerului includ fenolicii, carotenoizii, clorofilele și vitamina C. Acești compuși bioactivi țin departe mai multe tipuri de cancer printre care cel de esofag, stomac, gură, faringe și laringe. Consumul de dovlecei este indicat în lupta cu diverse forme de cancer, dar este de un real ajutor şi suferinzilor de scleroză multiplă. Mai mult, s-a constatat că sucul natural obţinut prin presarea acestei legume, chiar dacă nu are un gust plăcut, dă rezultate uimitoare împotriva acestei maladii de temut.

Ajută la pierderea în greutate

O ceșcuţă cu dovlecel tocat, crud, cu coajă, conține doar 21 de calorii, dar este bogat în nutrienți hrănitori. Această proprietate îl face ideal în curele de slăbire, în care puteți mânca un volum mare de alimente, iar valoarea calorică să fie foarte scăzută. Dovlecelul ajută în regimurile de slăbit pentru că oferă senzație de sațietate, datorită fibrelor. Specialiştii în medicină naturistă recomandă o cură de o lună cu suc proaspăt de dovlecei persoanelor care suferă de reumatism. Cantitatea consumată trebuie să fie de 200 ml suc pe zi. Acesta trebuie băut imediat după preparare, iar, pe lângă efectul său antireumatic, sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal.

Are grijă de sănătatea pielii și ochilor

În loc să curățați dovlecelul de coajă, Proiectul Oklahoma Nutrition Information and Education (ONIE) vă recomandă să luați în considerare păstrarea acesteia. Nu numai că este plină de vitamina C și B6, dar oferă o sursă bună de fibre, care vă pot oferi o digestia regulată și vă pot menține starea de sațietate mai mult timp. Are beneficii și pentru sănătatea ochilor. „Dovlecelul are și carotenoide, un alt tip de antioxidant, în special luteină și zeaxantină, care au fost asociate cu sănătatea ochilor”, susține Keri Gans, nutriționist dietetician, expert Forbes. Compușii antioxidanți din dovlecel pot asigura un risc redus de probleme oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă, notează Melina Jampolis, medic specialist în nutriție și membru al comitetului consultativ pentru sănătate Forbes.

Reduce inflamația

Doctor Jampolis observă că zeaxantina și luteina, împreună cu polifenolii, pot ajuta la reducerea inflamației. Studiile arată că legumele din familia Cucurbitaceae posedă proprietăți biologice antiinflamatorii și au un efect farmacoterapeutic asupra inflamației. Cercetările arată că potasiul poate îmbunătăți starea minerală a oaselor. În plus, un aport mai mare de magneziu, găsit și în dovlecel, este asociat cu o densitate minerală osoasă mai mare, ceea ce indică un risc redus de fracturi și osteoporoză. Un aport bun de calciu, care este prezent în dovlecel, este, de asemenea, important pentru oase.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Dovlecelul joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire, datorită antioxidanților și a proprietăților antiinflamatorii. Îmbătrânirea este cauzată de mai mulți factori, printre care toxinele și alimentația de-a lungul anilor. Dovleceii sunt o sursă ideală de vitamine și minerale de care corpul are nevoie pentru a preveni acest proces degenerativ. Este ideal și pentru cei care suferă de diabet. Să nu uităm că glicemia ridicată este o mare problemă, care poate fi ajustată cu ajutorul alimentației. Și persoanele sănătoase pot avea, la un moment dat, valori mari ale glicemiei. Pentru asta, este bine să includeți în alimentație produse care nu conțin zaharuri și carbohidrați. Dovlecelul este un aliment cu multe fibre, ideale pentru a regla nivelul de insulină din corp, care la persoanele cu diabet este dezechilibrat. În plus, fibrele oferă o senzație de sațietate care durează mai mult decât în cazul alimentelor care conțin zahăr sau carbohidrați. Atunci când organismul beneficiază de fibre, el nu mai trebuie să producă mari cantități de insulină pentru a procesa zahărul, lucru care previne diabetul.

Aliment gustos în multe variante de gătit, dovlecelul este un medicament natural contra unor boli cumplite, cum sunt osteoporoza, cancerul sau scleroza multiplă

Potrivit studiilor de specialitate, consumul regulat de dovlecel poate preveni ulcerul şi cancerul de colon

Poate fi preparat în multe feluri

Specialiștii Forbes recomandă încorporarea legumelor fără amidon, cum ar fi dovlecelul, în cel puțin două mese în fiecare zi sau în porții duble sau triple la cină. „Legumele fără amidon au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în nutrienți și reprezintă cea mai bună combinație pentru o sănătate optimă și menținerea unei greutăți sănătoase”, spune doctor Jampolis. Spre deosebire de clasica prăjire a dovleceilor, Gans și doctor Jampolis oferă o serie de moduri sănătoase și gustoase prin care puteți pregăti această legumă și o puteți încorpora în alimentație dumneavoastră. Îl puteți consuma crud, spun cei doi experți. Tăiați niște dovlecei cruzi și amestecați-i într-o salată sau paste. Savurați bețișoarele de dovlecel crude înmuiate în hummus. De asemenea îi puțeti da un rol principal, într-o salată aperitiv, dacă îl tăiați în fâșii lungi și late. Pentru a adăuga un plus de nutrienți pastelor, faceți piure de dovlecei cruzi, aburiți, sotați sau preparați la aer cald și combinați-l cu sosul de spaghetti. „De asemenea, poate fi amestecat într-o supă de dovlecei sau adăugat la un smoothie”, notează Gans. „Dovleceii pot fi savuraţi la grătar”, adaugă Gans. Puteți să tăiați câteva felii de dovlecel, să le stropiți cu ulei de măsline și să le frigeți pe grătar. „Îmi plac dovleceii fripți condimentați cu ierburi precum oregano, rozmarin sau cimbru, pentru un plus de aromă și de nutrienți, cum ar fi vitaminele A și K”, adaugă doctor Jampolis. Un alt mod de a consuma dovlecelul este amestecul în orice fel de mâncare preferat. „Este un adaos grozav la o omletă, tocană, supă etc.”, spune Gans. Chiar și pâine ori burgeri se pot face din această legumă versatilă: răzuiți dovleceii, stoarceți-le excesul de lichid și amestecați-i cu aluatul de pâine sau chiar în prăjituri. „Puteți adăuga nutrienți la produsele de copt, cum ar fi brioșele sau pâinea cu dovlecei, pentru a vă începe ziua cu un aport nutritiv sănătos”, notează doctor Jampolis.