Main menu

header

de Anda Postolache

În limba greacă, propolis înseamnă „partea dinainte a cetăţii”, vechii greci dându-i această denumire pentru că au remarcat că albinele îşi întăresc stupul cu el. Propolisul, numit şi clei de albine, este un produs apicol cu aspect de răşină, un produs al digestiei albinelor, ce „vizitează” peste 20 de specii de arbori.

Arma de apărare a albinelor
Producerea propolisului se petrece în acelaşi timp cu producerea mierii, iar de la un singur stup se pot recolta între 100 g şi 400 g de propolis. Albinele folosesc propolisul şi ca mijloc de apărare împotriva microbilor ce ar putea rezulta din intrarea în putrefacţie a intruşilor ucişi. Astfel, ele  învelesc în propolis corpurile invadatorilor morţi, lucru ce duce la mumificarea acestora, îndepărtând orice risc de propagare a microbilor. Albinele izolează stupul cu propolis, drept pentru care înăuntru nu se formează curenţi de aer şi se păstrează căldura constantă. Punctul de topire a propolisului este între 70 şi 120 de grade Celsius, la temperatura de 37 de grade Celsius se înmoaie, iar la temperaturi scăzute se sparge.

Omoară bacteriile, ciupercile şi virusurile
Propolisul este compus din răşini vegetale, ceară, uleiuri eterice, wolfram, fier, aur, iridiu, mangan, cupru, zinc, cobalt, flavonoide, polen, secreţii ale glandelor salivare ale albinelor. Utilizarea propolisului în medicină se face pe scară largă, datorită proprietăţilor lui antitoxice, antiinflamatorii şi antivirale. Cercetările au arătat că propolisul distruge 21 de specii de bacterii, 9 specii de ciuperci, 30 de tipuri de virusuri, fiind cel mai puternic antiinfecţios natural.
Propolisul este de ajutor în vindecarea rănilor şi pentru grăbirea procesului de cicatrizare a operaţiilor. Este folosit pentru redobândirea sănătăţii bucale, prin vindecarea rănilor gingiei şi înlăturarea sângerărilor.

Creşte imunitatea
Propolisul întăreşte sistemul imunitar, ajutând organismul să se pregătească pentru sezonul rece, dar şi pentru a face faţă epidemiilor de gripă care, din păcate, au devenit prezente în fiecare an şi sub forme severe. Flavonoidele, prezente din plin în propolis, au un rol important în păstrarea sănătăţii vaselor de sânge, dar şi un efect hipotensiv. Aparatul digestiv şi sistemul endocrin vor fi şi ele ajutate de flavonoide. Putem lua propolis sub formă de tincturi, apă de propolis, miere propolizată. Atenţie totuşi la eventualele reacţii alergice. Cel mai bine este să consultăm un medic, pentru a ni se prescrie exact produsul din propolis cel mai adecvat pentru problemele noastre.