„Nervii” la stomac desemnează o iritaţie des întâlnită a mucoasei acestui organ, din cauza surmenării, stărilor depresive, stresului psihosocial şi a diferitelor conflicte. Aceşti „nervi” produc dureri sub formă de crampe, arsuri în partea superioară a abdomenului, dar şi gust acru în gură, senzaţie de apăsare, flatulenţă (balonări), greaţă, gură uscată, lipsa poftei de mâncare.
Aplicaţi cataplasme calde pe regiunea dureroasă
Tulburările dispar repede, însă dacă frecvenţa lor este mai mare, trebuie să aveţi grijă că ele pot cauza iritarea permanentă a mucoasei stomacale, ce poate duce la gastrită sau ulcer. Printre măsurile ce pot fi luate pentru evitarea permanentizării nervilor stomacali se numără:
- limitarea consumului de cafea, tutun, alcool;
- regimul alimentar uşor;
- consumul frecvent de lapte şi cremă de ovăz pentru a neutraliza acidul;
- administrarea de ceaiuri de hamei, roiniţă, portocală amară, rostopască, infuzii de coada-şoricelului, muşeţel şi fenicul.
Reţeta după care trebuie preparate aceste ceaiuri este o linguriţă cu plantă la o cană cu apă opărită; - inhalaţii cu ulei de mentă şi de rozmarin; - aplicarea de cataplasme calde şi umede pe regiunea stomacului. Elena Şerban