de Anda Postolache
Cum ne purtăm cu un om îngheţat sau care prezintă multiple degerături? Exsită câteva reguli bine de ştiut pentru astfel de cazuri, precum şi mai multe tratamente naturiste cu efecte excelente. Degerăturile sunt leziuni profunde şi grave ale anumitor porţiuni de membre sau la nivel mai extins al organismului. La început, tegumentul se înroşeşte şi apar mâncărimi şi furnicături, apoi urmează umflarea locurilor afectate şi durerea. Cu vremea, se tumefiază pielea şi apar tulburări circulatorii, de aceea este nevoie de tratament adecvat.
Frecţii cu alcool
Este important ca atunci când apar degerăturile să ştim să acordăm primul ajutor. Iată care sunt, aşadar, măsurile pe care trebuie să le luaţi. În primul rând, încăperea în care este adus bolnavul nu trebuie să fie prea caldă, deoarece va face un şoc termic. Camera se va încălzi treptate. I se vor scoate hainele reci şi umede sau îngheţate, apoi va fi schimbat cu unele călduroase. Zonele afecate de degerături vor fi fricţionate cu alcool şi cu unguente cu vitamine. I se vor da băuturi la temperatura camerei, nu fierbinţi sau calde. Abia ulterior i se vor administra unele mai calde. I se va da şi puţină cafea, pentru stimularea cardiacă, dar şi puţin alcool. Dacă este foarte grav, se va acţiona în sensul stabilizării respiraţiei. La nevoie i se va face respiraţie gură la gură sau gură la nas. Dacă este într-o stare foarte gravă se va transporta bolnavul la spital.
Masajele cu alifie de vâsc pun sângele în mişcare
Dacă persoana care a suferit degerături este destul de bine încât să poată fi tratată acasă, îi puteţi aplica şi metode naturiste, ce dau rezultate foarte bune. Se pot face băi alternante calde-reci, în care se adaugă cimbru şi sunt indicate şi frecţiile cu alifie cu vâsc. Se mai pot face băi sau prişniţe locale cu infuzie din 20 g de schinel la un litru de apă. Binevenite sunt şi băile locale cu decoct din 20-30 g de coajă de stejar la un litru de apă (se fierbe totul timp de 20 de minute).
Băile şi cataplasmele cu infuzie de gălbenele, preparată din 15-20 g de flori la un litru de apă, lăsate zece minute la infuzat, au, de asemenea, un efect benefic.
Prişniţe cu obligeană
Ca adaos pentru baie generală sau doar pentru membrele afectate de degerături se foloseşte cu succes şi extractul de rădăcină de obligeană. Se prepară astfel: se taie mărunt rădăcinile de obligeană, se ia o cantitate de patru linguri cu plantă tocată, peste care se pun patru-cinci linguri cu apă rece, se lasă la macerat opt ore, apoi se încălzeşte totul până aproape de fierbere şi se foloseşte lichidul strecurat, punându-se în apa de baie. Se ţin mai mult timp mâinile şi picioarele degerate în apă sau se fac prişniţe cu bucăţi de pânză îmbibate în extract şi aşezate pe locurile afectate.
Comprese cu tinctură de gălbenele
Există specialişti care recomandă contra degerăturilor comprese locale de infuzie din următoarele plante: zece grame de flori de muşeţel, 20 g de gălbenele, 20 g de mentă, 25 g de coajă de stejar, 25 g de rădăcină de tătăneasă, ce se fierb pentru zece minute la foc domol. Se prepară din două linguri cu amestec de plante la o cană cu apă. Compresele cu zece mililitri de tinctură de gălbenele la 100 ml de apă fiartă şi răcită sunt, la rândul lor, un excelent remediu contra degerăturilor. Foarte bun rezultat îl mai dau şi cataplasmele locale cu foi de varză fierte în vin. Se ţin pe locul afectat preţ de trei-patru ore, apoi se schimbă cu altele.