Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Fără-ndoială că, dincolo de mirajul Sărbătorilor de Iarnă, ce abia s-au încheiat o dată cu Sfântul Ioan, am rămas cu imaginea meselor încărcate cu fel de fel de bunătăţi tradiţionale. Mesele dese şi bazate în principal pe preparate din carne îşi pun amprenta asupra greutăţii, dar mai ales a sănătăţii fiecăruia. Mâncărurile grele, stropite din belşug cu vinuri vechi şi ţuică aburindă, invadează organismul, oarecum slăbit de intemperiile anotimpului rece, cu toxine, ce ulterior îl obosesc şi îl transformă într-o adevărată bombă calorică.

Beţi infuzii de hibiscus
Bogată în grăsimi, carnea de porc, alături de tocăturile şi de afumăturile atât de savurate de români, se constituie într-un lanţ al caloriilor, care, solicitând ficatul, stomacul şi în egală măsură inima, le determină să funcţioneze la turaţie maximă. Pentru ca organismul, atât de greu supus oboselii şi extenuării alimentare, să îşi revină după o astfel de suprasolicitare, este ideal ca fiecare dintre noi să încerce o cură de detoxificare. Acest lucru presupune o alimentaţie sănătoasă, moderată, ce implică folosirea unor alimente uşoare, cum ar fi fructele şi legumele proaspete, dar şi ceaiuri din plante medicinale. Încercaţi să vă faceţi un obicei în a bea cinci ceşti cu ceai verde pe zi, pentru a activa termogeneza. Acest proces de încălzire celulară determină topirea grăsimilor stocate într-un timp relativ scurt. Se pot arde în acest fel până la 300 de calorii în plus decât de obicei, mai ales dacă veţi realiza un adevărat drenaj cu infuzii detoxificante (de hibiscus şi de anghinare).

Detoxificare cu sucuri de legume proaspete
Specialiştii recomandă consumarea a cinci tipuri de legume şi două tipuri de fructe în fiecare zi. Alimentaţia cu fructe şi cu legume din fiecare zi este bine să fie cât mai colorată, pentru a evita similitudinea compuşilor de protecţie din componenţa acestora. Pentru ca organismul suprasaturat de toxine să-şi poată recăpăta energia, este bine să consumăm alimente cu multă vitamina C, cu fibre, cu lichide (peste doi litri pe zi) şi mai ales cu antioxidanţi. Orice cură de detoxificare exclude cu stricteţe consumul de dulciuri, sare, condimente, zahăr, ţigări, alcool, băuturi carbogazoase. Se vor bea numai sucuri naturale, îndulcite cu miere şi foarte multă apă plată. Cele mai eficiente în curele de detoxificare sunt sucurile de portocale, de mere, de grepfrut şi de lămâi. Dintre legume, cele mai indicate sunt cele cu frunze verzi, cum ar fi ţelina, salata verde, pătrunjelul, sfecla sau spanacul, deoarece conţin foarte multă clorofilă. Pentru ca aceste sucuri să fie eficiente trebuie consumate în cel mult 24 de ore de la prepararea lor, pentru a nu-şi pierde valoarea nutritivă.

Efect depurativ cu frunze de mesteacăn
Pe lângă toate celelalte remedii propuse, există un ceai ce face minuni în materie de detoxificare. Este vorba despre ceaiul din frunze de mesteacăn, care, prin diureza puternică pe care o produce, elimină toxinele din corp şi, în acelaşi timp, prin acţiunea sa depurativă, stimulează până şi cele mai complexe schimburi organice. Diureza este extrem de eficientă şi totodată binevenită după o suprasolicitare a organismului, precum alimentaţia din perioada Sărbătorilor. Ceaiul din frunze de mesteacăn are o multitudine de întrebuinţări, dar proprietatea acestuia de a detoxifica organismul este cea mai relevantă.

Ceai diuretic
Infuzia din frunze de mesteacăn elimină cele mai complexe depozite de toxine, cu condiţia de a se respecta următoarea reţetă: într-un vas încălzit se pun două-trei linguri cu frunze uscate şi mărunţite peste care se toarnă 200-250 ml de apă clocotită. După ce se ţine acoperit timp de zece minute, în ceaiul luat de pe foc se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, spre a face mai blândă acţiunea diuretică. După şase ore, infuzia se strecoară şi se bea în două reprize, la un interval de patru ore.

Grâul şi orezul revitalizează organismul

Dacă dieta cu fructe şi cu legume este contraindicată în anumite afecţiuni digestive, vă propunem o dietă la fel de eficientă, dar care se derulează pe parcursul a zece zile. Aşadar, în această perioadă se vor consuma numai grâu şi orez. În afara acestor două ingrediente, nu mai aveţi voie să folosiţi decât apă şi sare, exclus orice altceva. Puteţi mânca pe săturate oricâte mese pe zi simţiţi că aveţi nevoie, fără a răbda de foame. La finalul curei veţi fi mai energici, senzaţia de balonare va dispărea cu desăvârşire şi, în plus, se va amplifica magnetismul curativ, revitalizându-se astfel întregul organism.