de Elena Şerban
Uleiul volatil de oregano obţinut dintr-o specie de plantă diferită de cea folosită la gătit are reale proprietăţi antioxidante. Acestea se datorează existenţei în acest preparat a carvacrolului şi a timolului. De asemenea, extractul natural are puternice proprietăţi dezinfectante şi elimină microbii din organism. În România, acest ulei poate fi cumpărat de la magazinele de profil, dar ţineţi cont că, pentru a fi eficient, preparatul trebuie să aibă o concentraţie de 70% carvacrol.
Aliatul aparatului digestiv
Folosirea acestui ulei nu este ceva nou. Încă din Antichitate, grecii au utilizat acest ulei ca dezinfectant şi antiinflamator. Se pare că anticii au avut dreptate, deoarece studii recente au arătat că produsul este benefic pentru tratarea infecţiilor pielii, aparatului digestiv, îmbunătăţeşte respiraţia şi flexibilitatea musculară. Pentru a putea fi folosit în cazul iritaţiilor pielii, este indicat să se combine uleiul de oregano cu cel volatil de nucă de cocos. În uz intern, tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi câteva picături din acest ulei într-o cană cu lapte, ceai sau suc natural de fructe. Preparatul vindecă în foarte scurt timp infecţiile.
Răcelile pot fi îndepărtate sau chiar prevenite dacă beţi în fiecare dimineaţă (timp de cinci zile) o cană cu suc de portocale în care aţi adăugat trei picături de ulei de oregano.
Avertisment!
Ce-i prea mult strică, spune un proverb românesc, valabil şi în cazul consumului de ulei de oregano. Astfel, specialiştii avertizează că un consum mare de ulei volatil de oregano poate încetini capacitatea organismului de a absorbi fierul. De aceea, pentru a nu avea neplăceri, este indicat să consultaţi medicul înainte de a urma această dietă.