de Elena Şerban
„Doamne, miluieşte şi mă miruieşte!” Aceste cuvinte le auzim frecvent în Casa Domnului. Şi dacă ştim sigur că mila nu ne-o poate da decât Dumnezeu, aflaţi că în ceea ce priveşte mirul... mai sunt lucruri de aflat. Conform unor studii recente, în afara întrebuinţării sale din lăcaşele sfinte, mirul are şi alte efecte la fel de benefice. Potrivit cercetătorilor din Arabia Saudită, mirul ajută şi la scăderea nivelului colesterolului, prevenind astfel numeroase boli.
Conţine o substanţă anticancerigenă
Astfel, luat ca şi supliment, acesta se dovedeşte extrem de benefic pentru sănătate, având chiar capacitatea de a prelungi viaţa, spune un studiu realizat de Nadia Saleh Al-Amoudi, cercetător la King Abd Al-Aziz University, în Arabia Saudită. Conform studiului, deşi nu se ştia până acum, mirul este folosit din cele mai vechi vremuri pentru tratarea afecţiunilor gâtului, a tăieturilor, rănilor şi arsurilor. Oamenii de ştiinţă au demonstrat, în cadrul unui experiment, că şoarecii care au primit acest supliment şi-au coborât nivelul colesterolului „rău”, urcându-l pe cel „bun”. Acestea nu sunt singurele proprietăţi terapeutice ale mirului. Conform unui studiu realizat anterior de Universitatea Rutgers, din New Jersey, în mir se află o substanţă ce luptă cu cancerul de prostată şi de sân.