de Elena Şerban
Pentru a scăpa de toate afecţiunile respiratorii din sezonul rece fără a apela la medicamente este nevoie în special de foarte multe fructe şi legume, ce sunt de ajutor în situaţiile neplăcute. Împotriva răcelilor, printre cele mai indicate legume se numără ridichea neagră. Urâtă din cauza gustului şi a faptului că provoacă balonări şi o respiraţie nu tocmai plăcut mirositoare, aduce însă numeroase beneficii pentru sănătate: vă scapă de febră şi de infecţii, este bogată în vitaminele C, B1, magneziu, fier şi calciu. În plus, este şi un excelent mijloc de drenaj pentru ficat şi pentru vezica biliară.
Vă apără de răceli
Ridichea neagră poate fi consumată sub formă de suc, obţinut cu ajutorul unui storcător în care aţi adăugat puţină sare. Produsul este foarte bun contra răcelilor. Ridichea poate fi dată şi prin răzătoare, amestecată cu puţin ulei de măsline, sare şi oţet, protejează aparatul respirator de infecţiile nedorite.
Favorizează tranzitul intestinal
Ridichea neagră ajută la eliminarea toxinelor, motiv pentru care este folosită în caz de tulburări hepatice şi biliare, precum şi de colici hepatice, migrene de origine hepatică sau de alergii digestive. Efectele unui ospăţ vor fi combătute într-un mod natural şi eficient. Fibrele din ridichea neagră favorizează tranzitul intestinal şi elimină constipaţiile pasagere. Aceeaşi plantă are un efect antibacterian asupra florei digestive şi este bună în tratarea tusei atunci când e consumată sub formă de suc.
- Sucul vă scapă de migrenele puternice;
- Are capacitate detoxifiantă;
- Cu acordul nutriţionistului poate fi folosită şi în curele de slăbire, pentru că are efect laxativ.
Reţetă contra tusei
Pentru a obţine sucul tămăduitor, tăiaţi „capacul” ridichii (ca la pepene) şi răzuiţi puţin în interior. Puneţi o linguriţă cu zahăr, iar peste 12 ore consumaţi sucul lăsat. Acest preparat se administrează cu o linguriţă cu zahăr, după mesele principale, şi este extraordinar de eficient în combaterea tusei.