de Elena Şerban
Inima este cel mai important organ al corpului. Are un rol vital în circulaţia sângelui şi, implicit, în menţinerea vieţii. De aceea este esenţial să păstrăm acest organ cât mai sănătos cu putinţă. Nu trebuie să lăsăm la voia întâmplării funcţionarea ei, fiindcă afecţiunile pot fi fatale. În afară de mişcare şi de o dietă ponderată, fără excese, este bine să consumăm anumite alimente despre care ştim că fac bine acestui organ.
Alunele protejează inima
Conform Asociaţiei Americane de Cardiologie (AAC), acizii graşi esenţiali Omega 6, ce se găsesc în fructele cu coajă lemnoasă (alune, nuci, arahide şi migdale), protejează de bolile cardiovasculare. Până de curând, nutriţioniştii recomandau un consum moderat al acestor acizi. În prezent, americanii propun înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţia modernă cu cele sănătoase, din categoria cărora face parte şi Omega 6. Studiile clinice realizate de cercetătorii AAC au demonstrat că bolile cardiovasculare au o incidenţă mai mică la persoanele care au o dietă bogată în acizii mai sus menţionaţi.
Afinele, cele mai puternice „medicamente”
Micuţele boabe negre-vineţii conţin antioxidanţi ce îmbunătăţesc vederea şi ajută creierul să funcţioneze normal. De asemenea, consumul de afine oferă protecţie împotriva maladiei Alzheimer, Parkinsonului, diabetului şi bolilor cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul că au cea mai puternică acţiune anticancerigenă dintre toate fructele.
Ulei de măsline
Bogat în grăsimi monosaturate, acest ulei îl înlocuieşte încet-încet pe cel de floarea-soarelui din bucătăriile româneşti. Lucru foarte bun dacă ţinem cont de faptul că ajută la reglarea nivelului de colesterol.
Avocado
Prea puţin consumat la noi, fructul conţine betacaroten şi licopen, antioxidanţi benefici pentru sănătatea inimii. De asemenea, el ajută la arderea grăsimilor din organism.
Merele, pline de antioxidanţi
Aceste fructe „mustesc” de antioxidanţi puternici (quercitina şi catechina), ce protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi. Graţie acestui aspect, riscul îmbolnăvirilor de cancer sau de afecţiuni cardiovasculare este redus semnificativ. În coaja mărului se găsesc de cinci ori mai mulţi polifenoli (compuşi ce împiedică oxidarea colesterolului rău, fenomen ce stă la originea obstrucţiei arterelor) decât în miez.
Somonul şi heringul, surse de acizi Omega 3
Specialiştii americani sfătuiesc pe toată lumea să consume săptămânal, cel puţin două porţii de peşte. Sunt indicate, ca specii, somonul, heringul şi sardinele (excelente pentru inimă, deoarece conţin acizi graşi Omega 3). Deşi cam toate speciile sunt bune, evitaţi-le totuşi pe cele care conţin mercur: rechin, macrou, ton gras sau peştele-spadă! Conservele de ton sunt indicate.
Ovăzul scade nivelul colesterolului rău
Fibrele solubile reduc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău), fără să diminueze nivelul HDL-ului (colesterolul bun). De aceea, persoanele care consumă des ovăz prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta boli de inimă. Substanţele fotochimice au, de asemenea, proprietăţi anticancerigene.