Vara este în toi şi din grădini ori de pe tarabele pieţelor ne îmbie cea mai folosită legumă în meniurile noastre fie iarnă, fie vară. Este vorba despre roşie, pe numele ei ştiinţific lypopersicum esculentum.
Originare din Peru Originare din Peru, roşiile au fost introduse în Europa de spanioli, în secolul al XVI-lea. Există mai multe varietăţi de roşii, dar principalii constituenţi sunt aceiaşi. Roşiile conţin: 90% apă; glucide 4%; protide 1%; lipide 0,3%; acizi organici (malic, pectic, citric); calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf şi numeroase oligoelemente: zinc, cupru, fier, bor, iod, precum şi vitaminele: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K. S-a constatat ştiinţific că 100 g de roşii proaspete furnizează 13% vitamina A, 5% acid folic, 8% vitamina B1 şi 33% vitamina C din necesarul zilnic al unui adult. Valoarea energetică mică recomandă roşiile în curele de slăbire, asigurând organismului vitamine, minerale şi enzime (atunci când sunt consumate în stare proaspătă), fără a aduce un mare aport caloric. 100 g de roşii au 18 kcal, din care se resorb 89%.
Uşurează digestia Proprietăţile pe care le au aceste legume le recomandă ca fiind alimente-medicament de nelipsit din meniurile noastre. Roşiile au rol alcalinizant, energetic, remineralizant, revitalizant, aperitiv, răcoritor, antiinfecţios, dezintoxicant, antiscorbutic, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, uşurează digestia, reprezentând un bun echilibrant celular. Este bine să profităm de vară pentru a consuma cât mai multe roşii în stare proaspătă, în special când le folosim ca medicament. Pentru a fi eficiente în tratarea unor boli, fără a exclude tratamentul alopat, se pot face cure de roşii sau de suc de roşii cel puţin 21 de zile.
Utile în diabetul zaharat Roşiile sunt foarte utile în următoarele boli: astenii, artritism, afecţiuni vasculare, arterioscleroză, boli de piele, constipaţie, diabet zaharat, hipertensiune arterială, hipovitaminoze, afecţiuni cardiace, intoxicaţii, litiază hepato-biliară, litiază urinară, psoriazis, reumatism, acnee, precum şi în boli ale sângelui. Roşiile previn infarctul de miocard şi corectează funcţiile dereglate ale arterelor. Înainte de operaţiile cu laser, unii medici recomandă pacienţilor să mănânce timp de o săptămână roşii. Licopenul, cel care dă culoarea roşie a acestor legume, este responsabil de înmuierea depunerilor de pe vasele de sânge. Melatonina întârzie îmbătrânirea celulelor din creier. Acizii din pieliţă dau bună dispoziţie. Cu toate că, în majoritatea reţetelor din cărţile de bucate, se recomandă descojirea roşiilor, din punctul de vedere al eficienţei curelor de tratament se recomandă folosirea cu tot cu pieliţă, deoarece în ea sunt substanţe foarte importante (licopenul, melatonina, enzime etc.) Vitamina B măreşte elasticitatea pielii, menţinând-o tânără şi întăreşte părul.
Nu-şi pierd proprietăţile prin fierbere Intern, roşiile se consumă ca atare, simple sau în salate ori sub formă de suc, câte trei pahare cu suc pe zi, timp de trei, patru săptămâni. Mai poate fi amestecat cu suc de ţelină şi/sau morcov, în cantităţi egale. Atât sucul de roşii, cât şi salata se prepară atunci când se consumă, altfel dispar unele dintre proprietăţi şi gustul. Prin fierbere, roşiile nu îşi pierd proprietăţile, fiind distruse doar enzimele şi, în proporţie foarte mică, vitaminele. Totuşi, cel mai indicat este să se consume roşiile în stare crudă, adică nepreparate cu ajutorul focului, în special în cura pentru anumite afecţiuni.
Foarte eficiente în tratarea constipaţiei Combinarea roşiilor sau a sucului de roşii cu tărâţa de grâu este foarte eficientă în tratarea constipaţiei. Cine are digestie mai sensibilă poate dilua sucul de roşii cu apă de tărâţe. Această combinaţie, suc de roşii cu apă de tărâţe, este indicată în cazuri de oboseală psihică, astenii, surmenaj. Roşiile pot fi folosite şi extern. Contra acneei se pun pe faţă frunze de roşii zdrobite, ce se ţin 20 de minute. Se tamponează tenul cu felii de roşie, de mai multe ori pe zi, în cure de o lună. Tot împotriva acneei se aplică pe obraz felii de roşii, iar a doua zi, frunze de măcriş strivite. Se lasă să acţioneze 30 de minute, după care se spală faţa cu apă rece.
Frunze zdrobite, contra înţepăturilor de insecte Se pun 50 ml suc de tomate, o linguriţă cu glicerină şi un vârf de cuţit cu sare. Se masează mâinile, lăsând să pătrundă în piele. Frunzele de roşii agăţate în şirag în cameră alungă viespile şi ţânţarii. Împotriva înţepăturilor de insecte se freacă locurile respective cu frunze de roşii zdrobite.
Anda Postolache
Suc natural pentru reumatism Rezultatele sunt foarte bune atunci când combinăm roşiile cu alte produse cu acţiune complementară. Astfel, pentru problemele hepatice este indicat să facem suc amestecat, în cantităţi egale, cu morcov. Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 30-45 de minute înainte de masă. Pentru stomac şi intestine se amestecă suc de roşii cu suc de cartofi în proporţie de două părţi suc de roşii şi o parte suc de cartofi. Pentru reumatism se combină sucul de roşii cu suc de ţelină în proporţie de unu la unu.