Main menu

header

    Rostopasca deţine o putere fenomenală de a vindeca, celebru fiind cazul pictorului neamţ Albrecht Durer, care a imortalizat-o într-o pictură, după ce, cu ajutorul ei, s-a vindecat de ficat. Chiar şi în ziua de azi, rostopasca este recomandată ca remediu în peste 150 de afecţiuni, de la dermatoze banale la temutul cancer sau la infecţiile virale. Rostopasca (mai exact tulpina, frunzele şi chiar florile) se culege în zilele însorite de vară, după care se pune la uscat în strat subţire într-un loc umbros şi lipsit de umiditate. Astfel, dintr-o jumătate de kilogram de plantă proaspătă rezultă aproximativ 100 g plantă uscată. În stare proaspătă, tulpinile de rostopască lasă un suc portocaliu, care are proprietăţi medicinale foarte importante, pe care planta uscată nu le mai păstrează. 

Tratează indigestiile
     Spasmele digestive sunt eficient combătute de tinctura de rostopască, din care se iau câte trei, patru linguriţe pe zi. Tratamentul se face simptomatic, de câte ori apar spasmele, iar anumite substanţe conţinute de plantă (alcaloizi) relaxează prompt musculatura netedă a tubului digestiv. 
      Dischinezia biliară şi tulburările biliare sunt combătute prin administrarea a câte unui vârf de cuţit cu pulbere de rostopască luat de trei ori pe zi. Tratamentul se face vreme de o lună, urmat de zece zile de pauză, după care se poate relua şi este foarte eficient pentru prevenirea litiazei biliare.  Indigestia şi dispepsia sunt alte disconforturi asupra cărora rostopasca poate acţiona cu succes! Jumătate de linguriţă cu tinctură de rostopască, administrată de patru ori pe zi, diminuează senzaţia de greaţă, stimulează puternic producerea de sucuri gastrice şi de bilă, elimină starea de disconfort, de greutate în stomac, ce apare în cazul indigestiei. Fiecare doză de rostopască se ia cu zece minute înainte de masă, timp de trei săptămâni.

Vindecă pancreatita
      Migrena poate fi combătută cu ajutorul unei linguriţe rase cu pulbere de rostopască pe stomacul gol, în doză unică, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: în mai puţin de o oră, bila este drenată, durerile de cap şi senzaţia de greaţă dispar, la fel ca şi sensibilitatea excesivă la zgomote, la lumină şi la mirosuri. Tratamentul se face ocazional, atunci când apar durerile de cap şi celelalte simptome specifice migrenei. Pancreatita, o afecţiune periculoasă şi greu de tratat, este una dintre bolile asupra cărora rostopasca are un impact covârşitor. Cinci grame de rostopască uscată şi mărunţită se opăresc cu un litru de apă clocotită şi se lasă să se infuzeze 12 ore într-un vas smălţuit (extractul nu trebuie să intre în contact cu metale). Ideal este să se prepare infuzia la ora şase seara şi să se strecoare la şase dimineaţa, când se mai adaugă 200 g miere de salcâm sau polifloră (nu de alt soi) şi se amestecă bine. Se ia o lingură din preparat din oră în oră, înainte sau după masă. După două luni de tratament, de cele mai multe ori, simptomele bolii dispar. 

Are o acţiune citostatică directă
      Cancerul poate fi remediat de rostopască! Sucul de rostopască, aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, dar şi pe tumorile exteriorizate, face adevărate minuni, în timp ce pulberea administrată intern ameliorează starea bolnavilor de cancer. Se ia un sfert de linguriţă cu pulbere de rostopască de patru ori pe zi, în cure de două luni, cu trei săptămâni de pauză. Tratamentul ajută la distrugerea celulelor maligne de către sistemul imunitar şi are o posibilă acţiune citostatică directă. Conform cercetătorilor ruşi şi ucraineni, substanţele active din rostopască sunt eficiente în cancerul pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, de colon, de sân şi de ficat. 
Ana-Maria Cocea

Reţete tămăduitoare
      Tinctura Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri cu pulbere de rostopască, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Astfel se administrează de patru ori pe zi câte 50-100 de picături, diluate în puţină apă, sunt de părere specialiştii în medicină naturistă.  Pulberea de rostopască Se obţine prin măcinarea cât mai fină a tulpinilor uscate cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum trei săptămâni. De regulă se administrează de trei, patru ori pe zi câte un sfert de linguriţă, pe stomacul gol.  Infuzia Infuzia combinată se obţine cu ajutorul a trei linguri cu rostopască mărunţită pusă la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de opt, zece ore, după care se filtrează.

      Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, ce se foloseşte mai ales extern, sub formă de comprese, gargară şi băi.  Cataplasma  Se realizează dintr-o mână de frunze mărunţite de rostopască, ce se lasă o oră să se înmoaie în apă caldă. După aceea se aplică pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon şi se lasă să acţioneze vreme de o oră.