de Liliana Simidon
Chiar dacă primăvara vine cu paşi repezi, sunt persoane chinuite de artroză, care suferă foarte mult în această perioadă.
Afecţiunea se împarte în trei mari categorii
În funcţie de localizare, această boală se împarte în trei mari grupe.
Gonartroza apare la genunchi. Persoana afectată îşi pierde mobilitatea şi are dificultăţi, în special atunci când urcă sau coboară scările. Mersul constituie un mare efort pentru cei afectaţi şi devine o povară. Se aud scârţâituri ce se produc din cauza îngustării şi tocirii articulaţiilor. Durerile puternice dispar de regulă atunci când staţi întinşi în pat. Atenţie, sedentarismul vine cu un bagaj de kilograme în plus, şi acest fapt duce la cronicizarea bolii!
Coxartroza este la nivelul şoldurilor şi poate avea următoarele cauze: îmbătrânirea articulaţiilor, factorul genetic, anumite tulburări statice sau consecinţa unui accident. Prima simptomă este şchiopătarea fără a simţi încă durere. Aceasta apare după un timp fie la nivelul genunchiului, fie în zona feselor, fapt ce vă poate face să credeţi că ar putea fi vorba despre sciatică. Medicul este cel care stabileşte cu exactitate boala. Mergeţi la doctor de la primele simptome!
Spondiloza este de trei tipuri, după zona în care se localizează la nivelul coloanei vertebrale. La cea cervicală, durerile sunt localizate la nivelul umerilor şi al braţelor. În cazul celei lombare, durerea este denumită lumbago şi apare în zona şalelor. La spondiloza toracică apar dureri intercostale.
La toate formele de artroză se recomandă mişcarea, fie aceasta şi moderată. În cazul unui surplus de kilograme trebuie să faceţi eforturi disperate pentru a slăbi.
Postul negru este benefic
O zi pe săptămână este indicat să ţineţi post negru în care să consumaţi doar apă plată sau ceaiuri (antireumatice şi de detoxifiere). Băile pe care le puteţi face în casă pot reda mobilitatea articulaţiilor.
Cataplasmele cu nămol sau cu argilă pe zona afectată sunt benefice doar dacă este foarte cald în casă şi nu staţi în curent. Cele cu hrean ras se aplică pe locul dureros. Atenţie, nu se pretează acest procedeu la o piele foarte sensibilă!
Produse naturale recomandate
Alături de procedeele de mai sus, puteţi folosi şi produse naturale.
Uleiul antireumatic, datorită extractului din venin de scorpion, poate calma suferinţele reumatice şi se poate folosi în durerile de spate şi picioare, în cazul luxaţiilor. Este calmant şi un bun stimulator al circulaţiei sangvine. Mod de folosire: aplicaţii zilnice pe zona dureroasă.
Ceaiul medicinal antireumatic are acţiune analgezică antiinflamatoare, decontractantă la nivel muscular, fiind indicat în toate afecţiunile reumatismale, în cazul excesului de acid uric. Mod de folosire: trei-patru căni pe zi.
Arthrella unguent ameliorează durerea, are acţiune antiinflamatoare, fiind util în afecţiuni reumatismale. Mod de folosire: aplicaţii zilnice de trei ori pe zi pe zona dureroasă.
Cartilajul de rechin este benefic în cazul artrozelor, osteoporozei, fiind sursa principală de calciu şi fosfor. Are acţiune imunomodulatoare, fiind foarte bun şi în cazul terapiei cu citostatice. Mod de folosire: se administrează o capsulă de trei ori pe zi.
Băile cu făină de muştar
Se folosesc boabele de muştar date prin râşniţă doar înainte de folosire. Dacă aveţi o piele sensibilă, nu trebuie să optaţi pentru această baie, deoarece alină durerile, dar este destul de iritantă. Se poate face şi cu apă argiloasă, în care se pun doi pumni de sare grunjoasă.
Se recomandă şi îmbăierile cu flori de fân. Se foloseşte un săculeţ din tifon cu 200 g de plantă. Temperatura apei nu poate fi mai mare de 37ºC-38ºC. Durata trebuie să fie de maximum 20 de minute. Această procedură este interzisă cardiacilor.
Acupunctura este foarte utilă în cazul în care mergeţi la un specialist în domeniu. Nu neglijaţi nici magnetoterapia!