de Elena Şerban
Tomatele şi peştele au capacitatea de a încetini evoluţia cancerului de prostată. O dietă ce abundă în aceste două alimente poate opri răspândirea în organism a bolii, susţin cercetătorii americani, după ce au studiat dieta a peste 1.000 de persoane care sufereau de această afecţiune.
Afecţiunea se dezvoltă mult mai încet
În cazul în care se consumă peşte măcar de două ori pe săptămână, boala se răspândeşte cu 27% mai încet. Dacă în aceeaşi dietă se include şi sosul de roşii, măcar de două ori pe săptămână, afecţiunea se împrăştie cu 44% mai lent. Chiar şi tomatele gătite conţin mari cantităţi din antioxidantul licopen ce protejează de radicalii liberi, distrugând celulele. Cât despre peşte, mai ales cel gras, acesta este bogat în acizi graşi Omega 3 ce blochează migrarea celulelor canceroase spre alte regiuni ale corpului, cum ar fi măduva osoasă.
Peşte cu tomate
Pentru a beneficia de aceste capacităţi terapeutice, vă prezentăm o reţetă ce îmbină gustos ambele alimente. Aveţi nevoie de 800 de grame de peşte oceanic congelat (macrou, ton, hering), trei linguri cu ulei de măsline, patru căţei de usturoi, o jumătate de kilogram de roşii, un pahar cu vin alb, un vârf de cuţit de unt, sare, frunze de rozmarin şi zeamă de lămâie.
Peştele se taie felii, se stropeşte cu zeama de lămâie şi se lasă să stea o oră. Se scurge zeama, feliile se aşază într-un vas termorezistent şi se acoperă cu un sos preparat după următoarea reţetă: în uleiul rămas se căleşte usturoiul cu roşiile, se adaugă condimentele, se sting cu vin şi se fierb zece minute. Puneţi untul deasupra şi apoi daţi la cuptor aproximativ un sfert de oră!